eur:
368.42
usd:
344.59
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Nyitókép: Riccardo Niccoli/Stocktrek Image/Getty Images

Amerikai harci helikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának adott MiG-ekért cserébe

Szlovákia is aláírta a lőszerbeszerzésről szóló megegyezést, amely Ukrajnát hivatott segíteni. Jaroslav Naď ügyvezető védelmi miniszter pedig úgy tájékoztatott, hogy az Egyesült Államok tizenkét Viper típusú harci helikoptert, továbbá páncéltörő rakétákat és pótalkatrészeket ígért Szlovákiának az Ukrajnának adományozott MiG-29-es vadászgépekért cserébe. A vadászrepülők átadására néhány héten belül kerül sor.

Tizenhét uniós ország – köztük Szlovákia –, valamint Norvégia hétfőn jóváhagyta azt a háromfázisú tervet, melynek értelmében az elkövetkező hónapban legalább egymillió darab 155 mm-es kaliberű lőszert szállítanak az ukrán csapatoknak. Rastislav Káčer ügyvezető szlovák külügyminiszter úgy tájékoztatott, hogy a tagállamok stratégiai készleteit is feltöltik, amelyek egy része már majdnem kimerült az Ukrajnának küldött segélyek után. A szlovák diplomácia vezetője hozzátette, az unió üdvözölte, hogy a szlovák kormány tizenhárom MiG-29-es vadászgépet, Kub légvédelmi rendszert és a MiG-ekhez járó több mint kétezer rakétát ad át az orosz hadsereg által megtámadott országnak. Eduard Heger ügyvezető kormányfő szerint a vadászgépek átadására néhány héten belül kerülhet sor.

Marian Majer, a szlovák védelmi minisztérium államtitkára szerint a lőszerbeszerzésről szóló megegyezés annak biztosítása, hogy Ukrajna rövid távon a lehető legtöbb támogatást kapja, és hogy a tagállamokban növeljék a lőszerek előállítására szolgáló kapacitást. Az államtitkár elmondta, az európai alapból mintegy kétmilliárd eurót különítettek el erre a célra. Közölte, hogy az Európai Unió közvetlenül a szlovák vállalatokkal fogja megvitatni a termelésbe való bekapcsolódás részleteit, amit az unió védelmi iparáért is felelős belső piaci biztos, Thierry Breton e heti szlovákiai látogatása is megerősít. Szlovákiában egy máriatölgyesi állami hadiipari vállalat csatlakozna a lőszergyártáshoz, amely cseh, spanyol és francia gyártókkal is együttműködik. Szlovák szempontból fontos lesz a termelési kapacitás és a foglalkoztatási beruházások megerősítése ebben az ágazatban.

A védelmi tárca bejelentette, hogy

az Egyesült Államok tizenkét Viper típusú harci helikoptert ígért Szlovákiának az Ukrajnának átadott MiG-29-es vadászgépekért cserébe.

Az új helikopterekhez hozzá kell majd fizetni, a tárca szerint azonban az üzlet még így is kedvező. A MiG-ek átadásáért Szlovákiának ígért, a Bell által gyártott tizenkét Viper teljesen új lesz. Martina Kakaščíková, a minisztérium szóvivője közölte, hogy a helikopterek mellé Hellfire típusú páncéltörő rakétákat és pótalkatrészeket is kap Szlovákia, emellett az Egyesült Államok biztosítja a pilóták kiképzését is.

A védelmi tárca szerint az új gépeket nem ingyen kapja Szlovákia, de jelentős kedvezménnyel, amely alapján az országnak mintegy

340 millió dollárt kell majd hozzáfizetnie.

Az üzlet még így is előnyös, hiszen a tizenkét helikopterből álló teljes csomag, rakétákkal és tartozékokkal együtt nagyjából egymilliárd dollárba kerülne. A katonai felszerelés után több ország is érdeklődött, Szlovákia több hónapon át folytatott intenzív tárgyalásokat az Egyesült Államokkal, míg végül létrejött a megállapodás.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít
Exkluzív

Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít

Nem vállal újabb számokat a júliusi fukuokai világbajnokságon az olimpiai bajnok úszó, mert a felkészülésének az utolsó időszakai nem sikerült jól Sós Csaba szerint. A szövetségi kapitány részleteket nem akart elárulni, de hozzátette, Milák Kristóf 2020-ban három héttel a súlyos Covid-megbetegedés után is képes volt világklasszis úszásra.
AKTUÁLIS
Karácsony Gergely és a főváros perre megy

Karácsony Gergely és a főváros perre megy

A fővárosi önkormányzat kedden benyújtja a szolidaritási hozzájárulás rá kiszabott idei mértéke miatti keresetét a Fővárosi Törvényszékhez - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×