eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Orosz rakétatámadás érte lakóházak a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2023. február 2-án. A támadás következtében legalább két ember életét vesztette, hét pedig megsebesült.
Nyitókép: MTI/EPA/Jevhen Honcsarenko

További fegyverekkel támogatja Csehország Ukrajnát, civilek is sok pénzt összedobtak

Csehország mozgó légvédelmi rendszereket fog gyártani Ukrajna számára – közölte a cseh kormányközi védelmi együttműködési ügynökség igazgatója. Szlovákiában közben ismét elmaradt a parlament Kijevnek ígért vadászgépekről tartandó rendkívüli ülése.

A drónok elleni bevetésre használható rendszerek gyártási költségeit Hollandia állja.

A cseh gyártású légvédelmi rendszerek jelentősen olcsóbbak lesznek, mint a nyugati fegyverpiacon jelenleg hozzáférhető hasonló rendeltetésű korszerű rendszerek.

A harci terepjárókra szerelhető két géppuska lőtávolsága mintegy két kilométer, a rendszerek földi célok ellen is bevethetők.

A megállapodás értelmében egyelőre száz darabot gyártanak le a fegyverekből a hozzá tartozó lőszerekkel együtt. Alex Vytečka, a cseh kormányközi védelmi együttműködési ügynökség igazgatója elmondta, a gyártás költségeit Hollandia állja, és a cseh védelmi minisztérium által tető alá hozott üzlet szerződését már alá is írták.

Egyéb vállalást is tettek a csehek. A cseh védelmi miniszter helyettese, Daniel Blažkovič már az Ukrajnát fegyverekkel támogató országok keddi brüsszeli értekezletét követően azt is elmondta, hogy Csehország 90 darab T-72-es harckocsi modernizációjáról állapodott meg. A munkát a cseh védelmi tárca fogja irányítani, a költségek megfizetését pedig közösen az Egyesült Államok és Hollandia vállalta. Blažkovič elmondta, hogy a fegyvergyártást illetően jó és átfogó együttműködés van kialakulóban Csehország és Hollandia között.

Prága az ukrán kormánnyal előre egyeztette a lépéseit. További részleteket – tekintettel a háborús helyzetre – azonban nem hoztak nyilvánosságra. A kormányszintű fegyvertámogatás mellett a cseh nonprofit szervezetek is pénzt gyűjtenek az ukránoknak.

Az Ajándék Putyinnak névre keresztelt kampány keretében a cseh civil szféra az elmúlt hónapokban több mint 90 millió koronát – azaz mintegy 1,5 milliárd forintot – gyűjtött össze. A pénzből 15 darab Viktor elnevezésű légvédelmi rendszert vásároltak Ukrajnának.

A szlovák oldalon több a kérdőjel az Ukrajnának nyújtandó fegyvertámogatás kapcsán. Csütörtökön ismét elmaradt a pozsonyi parlamentben az Ukrajnának ígért vadászgépekről tartandó rendkívüli ülés, mivel annak egyetlen napirendi pontját nem hagyták jóvá a képviselők. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egy héttel ezelőtti brüsszeli európai uniós csúcson Eduard Heger ügyvezető miniszterelnökkel folytatott megbeszélése során hivatalosan kérte Szlovákiától, hogy szállítsanak MiG-29-es vadászgépeket Ukrajnának az orosz agresszió elleni védekezéshez. Heger közölte, Szlovákia mindent megtesz, hogy teljesíthesse ezt a kérést.

A szlovák ellenzék vezére, Robert Fico által indítványozott rendkívüli parlamenti ülésnek egyetlen programpontja lett volna, egy olyan határozat elfogadása, amelyben elutasítanák az Ukrajnának történő szlovák fegyverszállítást. Robert Fico szerint Eduard Heger ígérete alkotmányellenes, mivel az ügyvivő kormánynak nincs jogköre arra, hogy lényeges kül- és belpolitikai kérdésekben döntsön.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×