eur:
392.23
usd:
365.31
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

Áll a sálbál: nem tetszett Orbán Viktor jelképe a szomszédban

Rossz néven vette a szlovák külügyminiszter, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy nagy-magyarországos sállal a nyakában ünnepelte a magyar labdarúgó-válogatott Görögország felett aratott vasárnapi győzelmét.

Rastislav Káčer csupán pár hete áll a szlovák diplomácia élén, de a magyarokat bíráló megjegyzései már korábban is voltak. A V4-ek meggyengülését is a magyar kormányfő nyakába varrja.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Facebook-oldalán osztotta meg azt a videót, melyben gratulált Dzsudzsák Balázsnak a vasárnapi győzelmet követően. A felvételen jól látható a sálján szereplő Nagy-Magyarországot ábrázoló motívum, amely nagy felháborodást keltett több szlovák politikusnál is. Élükön a külügyminiszterrel, Rastislav Káčerrel, aki egy meglehetősen hosszú posztban fejtette ki a véleményét. A szlovák diplomácia vezetője előbb megjegyezte, hogy

a magyar és a szlovák történelem már ezer éve közös, amit nagyon tisztel. Szerinte a magyarok Szlovákiában otthon érezhetik magukat, ahogy akárki más.

A külügyminiszter szerint azonban, „ami nem tartozhat bele a szlovák-magyar kapcsolatokba, az az irrendentizmus és a revizionizmus, amelyek sehová nem vezetnek, csak vissza 1939-be, vagy oda, ahol most Ukrajna van az orosz agresszió miatt”. Posztját azzal zárja, hogy „undor és humusz”.

Rastislav Káčer korábban közel öt évig volt Szlovákia budapesti nagykövete. Amikor 2018-ban távozott hivatalából, nyíltan bírálta az Orbán-kormányt. Távozását követően sem riadt vissza attól, hogy elítélje Budapest politikáját, különösen azokat a magyarországi véleményeket, melyek kritikusan fogalmaztak az Európai Unióval kapcsolatban. Egy, az aktuality.sk portálon megjelent írás szerint csak idő kérdése volt, hogy külügyminiszterként mikor köt bele újra a magyar miniszterelnökbe. A V4-ek meggyengülésének okát is Orbán Viktor számlájára írja.

A magyar kormányfő nyakában lógó nagy-magyarországos sál Michal Šimečkánk, az Európai Parlament szlovák alelnökének és a Progresszív Szlovákia nevű párt tagjának is szemet szúrt. Bejegyzésében azt írta: „A politikában számítanak a jelképek is.

Amikor egy szomszédos ország miniszterelnöke nagy-magyarországos sálat tesz a nyakába, tagadva az önálló Szlovák Köztársaság létezését, az veszélyes szimbólum.”

A szlovákokhoz hasonlóan a románok és az ukránok sem lelkesedtek. Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője a Facebookon közölte, hogy bekéretik a kijevi magyar nagykövetet. Zoran Milanović horvát miniszterelnök ingerküszöbét viszont nem ütötte meg komolyabban a magyar kormányfő sálja. Azt mondta, ami a Horvátországgal szembeni területi igényeket illeti, bárki, így Magyarország részéről is, ezek abszolút elfogadhatatlanok, a horvátok számára ez nem opció, de hozzátette, hogy Orbán Viktor nyáron az Adrián járt, vacsoráztak is együtt, és nem tulajdonít komolyabb figyelmet az esetnek. Amilyen szomszédaink vannak, Magyarország még mindig a legjobb” – jegyezte meg Zoran Milanović.

Orbán Viktor ugyancsak a közösségi profilján reagált a szomszédos országbeli politikusok véleményére. A magyar miniszterelnök azt írta: „A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek!”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×