eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Eduard Heger szlovák miniszterelnök a V4-Egyiptom csúcstalálkozó utáni sajtónyilatkozaton, a Várkert Bazárban 2021. október 12-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Energia-árplafont vezetnek be a szlovák cégek számára

A cél, hogy minél kevesebb vállalat szűnjön meg a drága energia miatt. A szlovák ársapka egyelőre három hónapig lesz életben, áprilistól az aktuális helyzetnek megfelelően módosítja majd az intézkedést a kormány.

2023. január 1-től március 31-ig energia-árplafon lesz érvényben a szlovákiai cégek számára.

„Az elektromos áramnál ez 199 euró lesz megawattóránként, a gáznál 99 euró/MWh. Efelett az állam fizeti a költségek 80 százalékát” – jelentette be Eduard Heger kormányfő az érdekegyeztető tanács ülését követően, hozzáfűzve, hogy a támogatáshoz fontos a jövő évi állami költségvetés parlamenti elfogadása. „Ezzel az intézkedéssel lefedjük szinte az összes céget. A különösen energiaigényes vállalatok ügyét külön kezeli a gazdasági minisztérium” – tette hozzá a szlovák kormányfő.

Az intézkedés egyelőre március végéig marad érvényben, a kormány akkor kiértékeli a piaci helyzetet és az alapján dönt a továbbiakról. „Az alapján döntjük majd el, hogy folytatjuk-e ezt a segítségnyújtást és milyen formában” – közölte a miniszterelnök. Egyúttal figyelmeztetett, hogy a jövő évi segítségnyújtás feltétele a 2023-as költségvetés parlament általi elfogadása, melynek tervezetében összesen 3,5 milliárd eurót különítettek el ilyen célokra, ebben benne van a cégek megsegítése is.

Igor Matovič pénzügyminiszter is elismételte, hogy

a támogatás feltétele a költségvetés elfogadása.

Becslése szerint az állam körülbelül 500 millió eurót fordít a cégek segítésére 2023 első negyedévében. Úgy tájékoztatott, hogy a cégek idén is körülbelül ekkora támogatást kérhetnek a szeptemberi és októberi energiaszámlák alapján. A támogatásnak azonban lesz felső határa, ez idén év végéig 500 ezer euró cégenként, jövőre pedig maximum havi 100 ezer euró.

A Karel Hirman gazdasági miniszter által ismertetett támogatási séma az összes vállalkozás számára elérhető, az sem feltétel, hogy a cég veszteséges legyen. Az idei segítségnyújtás összegét azért kötik a szeptemberi és októberi energiaszámlákhoz, hogy minél hamarabb ki lehessen fizetni.

A lakossági árakra viszont még várni kell. A szlovákiai háztartásoknak nyújtandó támogatásokról várhatóan jövő héten tárgyal a kormány, Igor Matovič pénzügyminiszter két héten belül ígért végleges lakossági árakat a jövő évre. Azt megerősítette, hogy az áram termelői ára a lakosság számára marad az idei szinten, vagyis 61,2 euró lesz MWh-ként, ahogy arról a Szlovák Villamos Művekkel is megállapodtak.

A kérdés azonban az, hogy ezt mennyivel fogja megnövelni a rendszerhasználati díj, vagyis mennyi lesz az áram felhasználói ára. Ezt az Árszabályozási Hivatal állapítja meg. Korábban azt sem tartották kizártnak, hogy

a rendszerhasználati díj miatt 50-100 százalékos áremelkedés jöhet a lakosság körében.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×