eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A mindannyian Janért felirat olvasható egy gyászoló sálján a Ján Kuciak meggyilkolt szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirova tiszteletére tartott megemlékezésen, Pozsonyban 2020. február 21-én, a gyilkosság második évfordulóján. A 27 éves Kuciakot és élettársát 2018. február 21-én agyonlőtték a szlovákiai Nagymácséd (Velka Maca) faluban lévő otthonukban.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Fél évvel a meggyilkolása előtt már megfigyelték szlovák újságírót

Folytatódott a tárgyalás a bazini Speciális Büntetőbíróságon Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében. A bíróság ezúttal egy olyan személyt hallgatott meg, aki részt vett a 2018 februárjában meggyilkolt oknyomozó újságíró megfigyelésében. A megfigyelésről szóló megbízást már 2017 őszén megkapta.

A Speciális Büntetőbíróság Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében ismét Marian Kočner és Alena Zsuzsová bűnösségéről tárgyalt. A hétfői nap olyan személyek meghallgatásával folytatódott a tárgyalás, akik a megbízóktól és összekötőktől azt kapták feladatul, hogy figyeljék meg Ján Kuciakot.

„Körülbelül 2017 őszén érkezett a később meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak megfigyelésére vonatkozó megbízás” – mondta a Speciális Büntetőbíróság szenátusa előtt Štefan Mlynarčík, aki Miroslav Kriakkal együtt részt vett az újságíró és egy Pozsony központjában levő bár megfigyelésében. Mlynarčík elmondta, nem tudta, miért kellett megfigyelni Kuciakot, azt gondolta, a fővárosi bárban elkövetett, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekménnyel függ össze az ügy.

Amikor az egyéni megfigyelésre vonatkozó megbízás megérkezett, társa, Miroslav Kriak nem értett egyet vele, állította vallomásában Mlynarčík. Arról nem tud, hogy Kuciak napirendjét dokumentálták volna.

Mlynarčík szerint arra utaló jelek is voltak, hogy őket is figyelik.

Szerinte a társa először azt hitte, hogy a szlovák titkosszolgálat ellenőrzi őket. „Majd észrevette, hogy néhány ember nagy teleobjektívet használ, és azt mondta, hogy a titkosszolgálat soha nem csinálna ilyet” – mondta a megfigyelés idején a pénzügyőrségnél dolgozó férfi, aki jelenleg munkanélküli.

Mlynarčíkot már 2020 januárjában is kihallgatta a bíróság. Akkor azt állította, abban a hitben végezte a megfigyelést, hogy ő maga a titkosszolgálatnak dolgozik. Korábban azt állította, hogy a titkosszolgálat elhárítási részlegének korábbi igazgatójától kapott megbízást. A megfigyelésekért megközelítőleg 1000-1500 eurót kapott havonta.

Az újságíró és jegyese meggyilkolása óta már több mint négy év eltelt, a tragikus tett a szlovák történelem mementójává vált. Ján Kuciakot és párját az oknyomozó újságíró által feltárt gazdasági csalások leleplezése miatt ölték meg hidegvérrel. A gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kočner nagyvállalkozót és Alena Zsuzsovát a Speciális Büntetőbíróság eredetileg felmentette a vádak alól, de a Szlovák Legfelsőbb Bíróság tavaly májusban visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak. Ebben az ügyben már három jogerős ítélet született. Miroslav Marček és Szabó Tamás 25 év, Andruskó Zoltán 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

A 2018-ban elkövetett gyilkosság után tüntetéssorozat indult Szlovákiában, amelyet a Tisztességes Szlovákia mozgalom hívott össze. Ezek voltak az önálló ország 1993 óta íródó történelmének legnagyobb tömegmegmozdulásai. Az egyik pozsonyi demonstráción egyes becslések szerint 40 ezren vettek részt. A fővárosban az 1989-es bársonyos forradalom óta nem vonultak ennyien az utcára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×