eur:
394.12
usd:
364.9
bux:
65498.37
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Két MiG-29-es vadászrepülőgép kíséri a Magyar Honvédség kötelékéből 2009. november 30-i hatállyal kivonásra kerülő, L-39ZO típusú oktató-felderítő repülőgépet búcsúrepülésén, Kecskeméten a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.
Nyitókép: Ujvári Sándor

"Régi ócskavasait" is átadná Szlovákia Ukrajnának

A szlovák kormány jóváhagyta a javaslatot, melynek értelmében Szlovákia újabb 2 millió euró értékben hadianyagot adományoz Ukrajnának. A közeli napokban az is eldől, milyen légvédelmi rendszer védheti északi szomszédunk légterét. A döntésről a szövetséges erők európai főparancsnokságának vezetője tájékoztatja az ország védelmi vezetőit. A szlovák védelmi miniszter szerint több lehetőség is fennáll.

Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter közölte, hogy Szlovákiának továbbra is szándékában áll a humanitárius és katonai segítségnyújtás Ukrajna számára. A tárcavezető ezt azután mondta, hogy kedden részt vett az Egyesült Államok németországi Ramstein légitámaszpontján tartott többoldalú megbeszélésen, melynek célja Kijev támogatása volt. A hosszú távú támogatás részeként megemlítette a kereskedelmi együttműködést az ukrán technológia javításában a szlovákiai védelmi ipari vállalatoknál, valamint a személyzet képzésében.

A szlovák kormány pedig a védelmi miniszter szavait igazolva a szerdai ülésén jóváhagyott egy javaslatot, mely szerint Szlovákia 2 millió euró értékben hadianyagot adományozna Ukrajnának.

A szlovák védelmi minisztérium élni fog a hadianyag adományozásával kapcsolatos bizonyos költségek uniós szintű és kétoldalú megállapodások alapján történő megtérítésének lehetőségével.

A javaslat szerint Szlovákia ezt az Oroszország Ukrajna elleni, folyamatban lévő, masszív, ki nem provokált katonai inváziójával összefüggésben teszi, reagálva az ukrán igényekre.

A védelmi tárca azt is mérlegeli, hogy az ország átadja-e keleti szomszédjának a MIG-29-es orosz vadászgépeit. Az elöregedett gépek a nem megfelelő karbantartás és kevés képzett pilóta miatt ugyanis hosszabb ideje nagy fejtörést okoznak a tárcának. Jaroslav Naď védelmi miniszter bízik abban, hogy a NATO rövidesen megoldást talál a szlovák légtér védelemére. A tárcavezető elmondta: Szlovákiának figyelembe kell vennie, hogy több NATO-tagállam, így Csehország is légvédelmi feladatokat lát el a balti államokban.

„Úgy gondolom, ebben a különleges helyzetben nem okoz gondot, hogy valamelyik szövetséges biztosítson számunkra védelmet, de

a NATO-n belül is jóváhagyást kell kapnunk erre”

– fogalmazott a tárcavezető.

Ezzel összefüggésben felmerül a kérdés, hogy a múlt század hetvenes éveiben a Szovjetunióban gyártott vadászgépeket Szlovákia felajánlja-e Ukrajnának. Az Oroszországgal háborúban álló ország számtalanszor arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak a légterét akarja megvédeni, és nem csupán tankokat megsemmisítő eszközökre, hanem nagy hatótávolságú légi támadóeszközökre van szüksége.

Peter Pčolinský kormánypárti honatya szerint míg az ellenzéki pártok bármilyen fegyver vagy légvédelmi eszköz Ukrajnába való szállítását elutasítják, a kormánykoalíció elképzelhetőnek tartja, hogy a MIG-eket átadja Ukrajnának.

„Ha biztosítva lesz a légvédelmünk, örülhetünk annak, hogy

megszabadulhatunk ezektől a régi ócskavasaktól”

– tette hozzá a Sme Rodina mozgalom képviselője.

Szlovákia legutóbb az S-300-as légvédelmi rendszerét ajándékozta Ukrajnának, és hamarosan a Zuzana tarackágyú szállításáról is megállapodhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×