eur:
395.52
usd:
372.31
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

Káoszt és járattörléseket okoz a járvány a brit repülőtereken

Több mint száz, egyes jelentések szerint több mint 200 járatot Nagy-Britanniában a hétvégén az Easyjet diszkont légitársaság. A magyarázat: a megugrott Covid-fertőzések száma és a beteget jelentő személyzet.

Nagy-Britanniában a Covid-19 lekerült a híradások éléről, de a betegség makacsul tartja magát.

Legalábbis ezzel magyarázza az ország egyik legnagyobb fapados légitársasága, az EasyJet, hogy hirtelen példátlanul nagyszámú járatot törölt a hétvégén. Az egyik brit lap szerint 220, mások szerint „több mint száz” járat nem indult vagy nem indul. Abban összecsengnek a tudósítások, hogy hétfőn 62 esetben nem szállnak fel EasyJet-gépek.

A Daily Mail című brit lap megjegyezte, hogy

Nagy-Britannia egyes körzeteiben a legmagasabb a Covid-fertőzési arány a pandémia kezdete óta.

A légitársaság – amely különböző európai országokból származó dolgozókat alkalmaz – úgy fogalmazott, hogy a reptéri káosz az „Európa-szerte tapasztalható magas Covid-fertőzési szint miatt alakult ki”, és hogy a cég „dolgozói a szokásosnál nagyobb arányban betegek”.

Hozzátették azt is, hogy a hétvégén megpróbáltak extra készenléti személyzetet beosztani, hogy ellensúlyozzák a létszámhiányt, de végül kénytelenek voltak további járatokat törölni.

Brit utasok arról számoltak be, hogy külföldön ragadtak, és hogy a cég nem tudott alternatív hazautat kínálni. Egy Franciaországból hazainduló férfi arról beszélt: szabadúszó, és mivel hétfőn nem tud munkába állni, pénzt fog veszíteni. Ráadásul 85 éves, demenciás édesanyja is vele van, neki nem hiányzik a stressz.

A cég 10 órával a járatindulás előtt értesítette, hogy nem szállnak fel.

Mindeközben vasárnap reggel hosszú sorok álltak a londoni Heathrow reptéren. Innen nem repül az EasyJet, és a reptér magyarázata az volt, hogy más országokban szigorúbbak a Covid-belépési szabályok és hogy „magas az utasforgalom”. Viszont panaszok érkeztek arról, hogy itt sem volt elegendő személyzet és hogy a beléptetésnél nem működtek rendesen a biometrikus útleveleket olvasó, automata kapuk.

A manchesteri reptéren már néhány hete hasonló a helyzet:

hosszú sorok kígyóznak, kevés a dolgozó és a szokásosnál többet kell várakozni a poggyászra.

Minderre a reptéri szóvivő a sajátos brit feltételes módot használva válaszolt: tájékoztatták az utasokat, hogy „a szokásosnál hosszabb ideig tarthat a biztonsági ellenőrzés”. Viszont elnézést kért, elhagyva az angolban szintén bevett „bármely kellemetlenségért” formulát és konkrét kellemetlenségekért kért bocsánatot.

A manchesteri repülőtér is elismerte, hogy az egész légi ágazatra csapást mérő pandémia nyomán próbálnak „talpra állni”, emiatt gondok vannak a létszámmal és nehéz új dolgozókat találni. A hétvégén felröppent a hír, hogy a brit légikikötők több ezer dolgozót szeretnének felvenni.

A briteknél március végére a napi Covid-fetőzések száma elérte a tavaly november végi szintet és emiatt a londoni City irodáiból is eltűnt sok alkalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×