eur:
395.04
usd:
364.21
bux:
65475.53
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Unsplash.com

Nem minden oltóközpont működik teljes kapacitással Szlovákiában

Szlovákiában eddig több mint 1,2 millió koronavírus elleni védőoltást adtak be, és már a negyvenes korosztály is igényelheti. Ennek ellenére egyes oltópontok napi kapacitása nincs mindig kihasználva, leginkább az ország keleti részén. Például Kassa megyében, ahol nincs értelme oltóközpontot nyitni, mivel alacsony az érdeklődés az oltás iránt.

Szlovákiában a megyék számos városban létesítettek nagykapacitású oltóközpontokat, amelyekben viszont csak AstraZenecával olthatnak. Az állam a Pfizer/BioNTech vakcináját a kórházaknak adja, illetve olyan mobil oltócsapatok kaphatják meg, akik azokhoz mennének ki, akik az oltóközpontokba nem tudnak eljutni.

A szepességi Ólublón a hét elején nyitottak oltóközpontot, ahol naponta 300–350 személyt tudnak beoltani, de kicsi az érdeklődés az oltás iránt. Az oltóponton szintén az AstraZeneca vakcináját használják.

Az első napon a kapacitásoknak nagyjából a felére jelentkeztek az érdeklődők.

Az ólublói kórház egyik orvosa szerint lehetséges, hogy a vakcinával kapcsolatos negatív reklám vagy az oltási regisztrációs rendszer hiányosságai miatt alakult ki ez a helyzet.

Kelet-Szlovákiában, az eperjesi és a kassai oltóközpontban szintén több száz oltást be tudtak volna még adni a hétvégén, de nem volt kinek. René Hako Kassa megyei főorvos szerint 1500–1800 jelentkező alatt nem érdemes kinyitni, mivel csak pazarolnák az egészségügyi dolgozók erejét és a rájuk fordítandó pénzösszeget.

Az egészségügyi tárca tud a problémáról, ezért azokba a megyékbe továbbítja az oltóanyagokat, ahol nagyobb az oltás iránt az érdeklődés. „Igyekszünk az oltóanyagok terjesztését úgy módosítani, hogy ahol nagyobb a kapacitás, ott többet tudjanak oltani” – fogalmazott Vladimír Lengvársky egészségügyi miniszter.

Az oltási program gördülékenységét a regisztrációs rendszer hibái is előidézik.

Jozef Viskupič Nagyszombat megye elnöke elmondta, hogy a legnagyobb hiányossága abban van, hogy az emberek vagy nagyobb számban voltak berendelve az oltásra egy adott időintervallumon belül, mint amennyi oltást be lehetett adni, vagy más oltóközpontokba kaptak meghívót, mint amelyekbe regisztráltak.

Jozef Viskupič elmondta továbbá, hogy szeretnék megszüntetni a korhatárt, azok számára, akik póttagnak jelentkeztek az oltásra, hogy minden 18 évnél idősebb lakos jelentkezhessen. A korhatár teljes eltörlését is tervezi a minisztérium, de egyelőre még nem tudni, hogy csak az AstraZeneca oltóanyag vagy az összes vakcina esetében. Az oltás finanszírozásával kapcsolatban a megyei önkormányzatok azt szeretnék, ha tisztességesen működne, és az oltást végző csapatok a teljesítményük szerint kapnának fizetést.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Nagy esésben a bitcoin, bizonytalanság a tőzsdéken

Nagy esésben a bitcoin, bizonytalanság a tőzsdéken

Oldalazást láthatunk egyelőre az európai piacokon, a nemzetközi befektetők az amerikai jegybank kétnapos kamatdöntő ülésének kezdetére várnak. A legutóbbi inflációs számok arra késztethetik a központi bankot, hogy jelezzék: a kamatlábak a vártnál hosszabb ideig maradnak magasabbak. A piaci szereplők jelenleg 99%-os valószínűséget jósolnak arra, hogy a Fed ezen a héten változatlanul hagyja az irányadó kamatlábakat. Eközben jelentős lefordulást láthatunk a kriptodevizák piacán, nagy esésben van a bitcoin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×