eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Eduard Heger volt szlovák pénzügyminiszter (b), miután Zuzana Caputova szlovák államfő megbízta az új kabinet megalakításával Pozsonyban 2021. március 30-án. A miniszterelnöki székből közel egy év kormányzás után távozó Igor Matovic március 28-án jelentette be, hogy a kormányválság rendezése érdekében lemond a kormányfői posztról, illetve kormánytisztséget cserél Eduard Heger pénzügyminiszterrel.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Enyhítésekre ébredt Szlovákia

Szigorúbb feltételekkel kapnak védettségi igazolást a szlovákok az mRNS-alapú (Pfizer, Moderna) koronavírus elleni oltások után, mint vektorvakcinákkal (AstraZeneca, Szputnyik V).

Hétfőtől érvényesek Szlovákiában az új kivételek a kijárási tilalom alól. Lehetővé válik a járások közötti utazás természetjárás és individuális sporttevékenység céljából. Azokban a járásokban, ahol negyedfokú riasztás van érvényben, feltétel lesz a hét napnál nem régebbi negatív teszt. Újranyitnak az üzletek, múzeumok, galériák, könyvtárak, állatkertek és botanikus kertek, az uszodák és a sportpályák, valamint az autóiskolák és a templomok is.

A módosítás értelmében megszűnik a kötelező otthoni munkavégzés is. Hétfőtől a munkáltató határozhat a munkavégzés formájáról. A munkahelyükre továbbra is csak olyan igazolással utazhatnak az emberek, melyen fel van tüntetve a munkaidő és a munkavégzés helye. Az iskolai alkalmazottaknak hét napnál nem régebbi negatív tesztet kell majd felmutatniuk. Más foglalkozások esetében a járások Covid-automata szerinti besorolása határozza majd meg a tesztek érvényességi idejét.

Reggel öt és este nyolc óra között teszt nélkül is lehetőség nyílik a létfontosságú áruk, például élelmiszerek, tisztálkodási szerek, gyógyszerek és üzemanyag vásárlására. Ugyanilyen feltételekkel lehet majd újra látogatni az istentiszteleteket is. A templomokban vagy az istentiszteletek helyszínén a jelenlévők száma nem haladhatja meg a 15 négyzetméterenkénti egy főt. Ha a helyiség nem nagyobb 90 négyzetméternél, legfeljebb hatan tartózkodhatnak ott egyidőben.

A kiskereskedelmi boltokba és szolgáltatóegységekbe, uszodákba, múzeumokba, galériákba, könyvtárakba, állatkertekbe és botanikus kertekbe, valamint autósiskolákba csak 7 napnál nem régebbi negatív teszttel lehet belépni.

Időben korlátozva lesz a természetjárás és az individuális sport is, de újdonság, hogy ilyen céllal hétfőtől már el lehet hagyni az adott járás területét. Individuális rekreáció, vagy egy háztartásban élő személyek közös rekreációja esetén feltétel lesz a negatív teszt.

A negatív teszt felváltható az oltási igazolással.

Az mRNS védőoltás esetében a második adag beadása után el kell telnie legalább 14 napnak, a vektor alapú vakcina esetében pedig az első adag beadása után legalább négy hétnek.

Azoktól sem fognak tesztet kérni, akik az elmúlt 180 napban átestek a Covid-19 betegségen, és már megkapták az első adag oltóanyagot. Mentesülnek továbbá a tesztelési kötelezettség alól azok is, akik igazolni tudják, hogy az elmúlt 90 napban estek át a betegségen, illetve akik az egészségi állapotuk miatt nem vehetnek részt a tesztelésen.

A rendőrség továbbra is folytatja az ellenőrzéseket a határátkelőhelyeken és a nemzetközi reptereken – tájékoztatott Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. A Közegészségügyi Hivatal által kiadott rendelet értelmében azok a Szlovákiába érkező beoltott személyek, akik az elmúlt 14 napban kizárólag uniós tagországokban, ill. Izlandon, Norvégiában, Lichtensteinben, Svájcban, az Egyesült Királyságban és Észak-Írországban jártak, azoknak április 19-től karanténba kell vonulniuk. A rendelkezés azokra is vonatkozik, akik átestek a koronavírus-fertőzésen. Amennyiben a PCR-tesztjük negatív eredményt mutat, befejezhetik a karantént.

Eduard Heger kormányfő méltatta a közös erőfeszítést, amely lehetővé tette a korlátozások enyhítését. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a pandémiaveszély még nem szűnt meg, ezért arra kérte az állampolgárokat, hogy továbbra is tartsák tiszteletben az előírásokat. „Az óvintézkedések következetes betartása és az egyidejű, tömeges oltás a szabadsághoz vezető egyetlen út. Hétfőn egy újabb lépést teszünk előre” – zárta Heger.

A kijárási tilalom visszavonásig még érvényben marad Szlovákiában, legkésőbb a veszélyhelyzet végéig, vagyis április 28-ig.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×