eur:
394.22
usd:
370.3
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Tüntetők tiltakoznak a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett kijárási tilalom miatt Eindhovenben 2021. január 24-én. Hollandiában országszerte tüntető csoportok gyűltek össze annak ellenére, hogy minden fajta csoportos gyülekezést betiltottak a hatóságok. A rendőrök több mint 200 embert őrizetbe vettek.
Nyitókép: MTI/EPA-ANP/Rob Engelaar

Hollandiában elszabadult a pokol, nem tudják megfékezni az indulatokat

Sokkoló tiltakozások és rendbontás rázta meg Hollandiát a Covid-járvány miatt bevezetett kijárási tilalom nyomán. A héten már bedeszkázták az üzleteket a több napja tartó lázongás és fosztogatás miatt.

Hollandiában a világháború óta nem volt kijárási tilalom. Most, a Covid-járvány és az angol vírusvariáns terjedése miatt a távozó kormány este kilenc és hajnali fél öt között otthonukba parancsolta a lakosokat. A válasz sokkoló erőszak volt.

Vasárnap Urk kikötőváros lakói arra ébredtek, hogy valakik porig égették a helyi koronavírus-teszt központot.

A rendőrség szombaton több más városban is erőszakos tüntetőkkel csapott össze, és a következő napokban sem hagyott alább az erőszak. Hétfőn 10 rendőr sebesült meg Rotterdamban, miközben az egész országban több mint 180 rendbontót tartóztattak le. A rendőrök felszólították a szülőket: tartsák otthon tizenéves gyerekeiket, mert előfordulhat, hogy nekik kell kifizetni a kártérítést „az autókban, boltokban és közvagyonban keletkezett hatalmas pusztítás miatt”.

Az erőszak sokkolta a holland politikusokat, akik azonban csak bírálatokkal és fenyegetésekkel tudtak válaszolni. Mark Rutte miniszterelnök azt mondta: tűrhetetlen a károkozás. Wopke Hoekstra védelmi miniszter pedig

söpredéknek nevezte a rendbontókat.

Ahmed Aboutaleb rotterdami polgármester könnygáz bevetésével fenyegetőzött. „Ez elég kemény lépés, karrierem során eddig soha nem jutottam idáig” – idézte szavait az Independent című lap. A városvezető megemlítette a tiltakozók nyomában érkező fosztogatókat is, akiket „szégyentelen tolvajoknak” nevezett.

Samir Hadher, egy ékszerkereskedés tulajdonosa elmesélte, hogyan nézte végig a biztonsági kamera jóvoltából, ahogy betörők behatolnak az üzletébe, és kiürítik. A rendőrök – biztonsága érdekében – azt mondták neki, hogy ne avatkozzon be. A kereskedő egy szervezett bandát gyanúsít.

Amszterdam, 2021. január 27.
Bedeszkázzák az üzletek kirakatait Amszterdamban 2021. január 27-én. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében január 23-án bevezetett kijárási tilalom miatt zavargások törtek ki előző éjszaka Hollandia néhány városában. Ennek során összesen 130, főleg a fiatal korosztályba tartozó személyt vettek őrizetbe a holland hatóságok.
MTI/EPA/ANP/Evert Elzinga
Bedeszkázzák az üzletek kirakatait Amszterdamban 2021. január 27-én. MTI/EPA/ANP/Evert Elzinga

Amszterdamban a D66 párt városi elnöke szerint a fiataloknál pattant el a húr, mert az elzárás miatt megfosztották őket a társadalmi érintkezéstől, és nem tudják levezetni a frusztrációjukat. Reinier van Dantzig szerint ehhez még hozzájön a társadalmi egyenlőtlenségek miatt évek óta fokozódó elégedetlenség. Így

nehéz lesz visszaszorítani a szellemet a palackba,

hacsak nem nyitják ki az iskolákat, a konditermeket és focipályáka, de ehhez fel kéne gyorsítani a holland vakcinálási programot, amely az utolsóként indult meg az EU-országok között.

Henk Ferwerda kriminológus szerint nem lehet egy skatulyába tenni az összes lázongót. „Vírustagadók, politikai motivációjú emberek és olyanok találtak egymásra, akik egyszerűen tombolni akarnak. Ezek a csoportok keverednek, a rendőrök pedig nem tudják megkülönböztetni őket. Így aztán ártatlan emberek is lehetnek a rendőri fellépés elszenvedői” – mondta.

Politikusok és kommentátorok megjegyzik: Hollandiában kevés a rendőr és nincsenek felkészülve a tömeglázongásokra. Közben, hacsak nem vonják vissza, február 10-ig életben marad a kijárási tilalom.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×