eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Orbán Viktor magyar (b) és Igor Matovic szlovák miniszterelnök (j) könyökérintéssel köszöntik egymást az új komáromi Duna-híd (Monostori híd) avatásán 2020. szeptember 17-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Megtört a járványgörbe a szlovákiai országos tesztelések után

A szlovák kormányfő azt mondta, több millió tesztet kell elvégezni az év végi ünnepekig, hogy az előző két héthez hasonlóan szabályozni tudják a járványgörbét.

„Ha azt akarjuk, hogy a gyerekek a háromkirályok ünnepe után a legtöbb járásban visszatérhessenek az iskolába, karácsonyig maximum napi 500-ra kell csökkenteni a koronavírus-fertőzöttek számát” – mutatott irányt Igor Matovič szlovák miniszterelnök.

A kormányfő által felvázoltak szellemében már e hét végén jön az országos tesztelés harmadik fordulója Szlovákiában, de most csak azokon a településeken állítják fel a mintavételi helyeket, ahol a fertőzöttek aránya az előző két körben túllépte az egy százalékot.

Igor Matovič a koronavírus elleni harc leghatékonyabb eszközének továbbra is a tömeges tesztelést tartja.

A kormányfő rámutatott, hogy az intézkedések esetleges regionális enyhítésére, az iskolák megnyitására nem kerülhet sor addig, amíg az új esetek száma nem lesz napi 750 alatt. „A kórházakban ápolt betegek száma nem lehet több mint 1000, és egyszerre legfeljebb 100 páciens lehet lélegeztetőgépen” – mondta Igor Matovič a központi válságstáb ülését követően.

Jaroslav Naď védelmi miniszter arról tájékoztatott, hogy a járványgörbe megtört, de ha az emberek nem tartják be az előírásokat, akkor bekövetkezhet a visszaesés.

„Ezúttal a tesztelés teljesen önkéntes lesz, azoknak, akik részt vesznek rajta, különösebb előnyük nem fog származni belőle” – tette hozzá a védelmi miniszter, aki kíváncsi, hogy miképp állnak hozzá a harmadik fordulóhoz az emberek és az önkormányzatok.

Az újabb antigéntesztelésre a soron következő hétvégén, november 21-22-én kerül sor, összesen 458 városban és községben, köztük 42 magyarok lakta településen.

Ján Mikas országos tisztifőorvos felelősségteljes viselkedésre szólított fel. Közölte, hogy a Közegészségügyi Hivatal is segíteni fog a mintavételi pontok létrehozásában, a regionális hivatalok pedig az adatok feldolgozásához adnak támogatást. Megerősítette, hogy a szakemberek továbbra is dolgoznak a kontaktszemélyek felkutatásán.

A szlovák minta már az osztrákok érdeklődését is felkeltette. Sebastian Kurz osztrák kancellár
azt mondta,

Ausztriában a lezárás utáni biztonságos újranyitás érdekében szeretnének a szlovákiai tömeges tesztelés tapasztalataira támaszkodni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×