eur:
395.07
usd:
370.91
bux:
65143.66
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Brexit: politikai színjáték után mégis folytatódik a „nem-beszélés”

Miközben a brit kormány azt ismételgeti, hogy nem lesz több tárgyalás Brüsszellel a brexit utáni kereskedelemről, bennfentesek szerint csütörtökön jön az újabb tárgyalási forduló. Egyelőre nyitva marad a kérdés: lesz-e kemény brexit?

Ahogy a BBC fogalmazott, „folytatódik a nem-beszélgetés”.

Boris Johnson brit kormányfő a múltheti uniós csúcs végén kiállt a kamerák elé, és azt mondta: gyakorlatilag véget értek a tárgyalások az EU-val egy lehetséges szabadkereskedelmi szerződésről, mert az unió nem hajlandó szuverén államként kezelni Nagy-Britanniát. Azaz:

készülni kell a kétoldalú vámokkal járó kemény brexitre.

Johnson azt is világossá tette: nincs értelme, hogy kedden Londonba menjen Michel Barier uniós főtárgyaló.

Hétfőn Michael Gove brit kabinetminiszter a parlamentben először „gyakorlatilag lezárulnak” nevezte a tárgyalásokat. Pár perccel később viszont méltatta az EU „konstruktív hozzáállását”.

Előzőleg Michel Barnier beleegyezett az összes brit kormányfeltételbe a tárgyalások felújítása érdekében. Barnier a Twitteren üzent, miután beszélt David Frost brit főtárgyalóval és azt írta: továbbra is nyitottak a lehetséges brit–európai szabadkereskedelmi szerződésről folyó megbeszélésekre. Nyilatkozata arra is utalt, elfogadták az összes, London támasztotta feltételt a tárgyalások intenzívebbé tételéről.

Gove erről akkor hallott, amikor a parlamentben beszélt, és meg is jegyezte, hogy örül az előrelépésnek.

Később viszont a brit kormányszóvivő nem visszhangozta ez az elégedettséget. Ez meglepetést keltett az EU-ban, különösen, hogy Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is jelezte pénteken:

hajlandók a kompromisszumra az állami támogatások és a halászat vitás kérdéseiben.

Kedden ezek után fogalmazott úgy a brit kormányszóvivő, hogy London „tudomásul vette a tárgyalások intenzívebbé tételéről szóló uniós ajánlatot, viszont nincs értelme felújítania azokat, ha alapvetően nem változik meg az EU hozzáállása”. A szóvivő szerint az új hozzáállás az „egyenlő, szuverén felek közötti megállapodás keresése és annak elfogadása lenne, hogy az EU-nak és nem csak a brit oldalnak kell engednie.”

Uniós illetékesek szerint a Londonnak egyszerűen nem volt elég ideje időben reagálni az EU által tett engedményekre.

Bennfentesek úgy tekintenek a helyzetre, hogy

a tárgyalások folyatódnak, és Michel Barnier már csütörtökön Londonba érkezik,

sőt, az Express című lap szerint már kedden indulásra készen álltak az uniós tárgyalók, még az előtt, hogy Barnier jelezte volna, hogy eleget tesz a britek kéréseinek.

Az ITV brit tévé befolyásos kommentárora, Robert Peston pedig azt mondta: az unió mindenképp alkut akar, és tárgyalások valódi határideje november 15. Ha mégis bukik a megállapodás, az

az EU szerint azért lesz, mert Boris Johnson Brüsszelre akarja kenni a brexit

– illetve a közös piacból történő kilépés – okozta gazdasági kárt.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×