INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 6. csütörtök
Berta, Bettina

koronavírus

vakcina

oltás

szlovákia

Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltást tartalmazó fecskendővel a kezében Salgótarjánban 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.

Ingyenes koronavírus elleni védőoltásban gondolkodik Szlovákia

Ingyenesen kaphatnák meg a koronavírus elleni oltást Szlovákia lakosai, de egyelőre még kérdéses, hogy a betegbiztosító téríti-e meg az árát, az állami költségvetésből különítenek el rá pénzt vagy európai uniós támogatást használnak fel rá. A védőoltás piaci ára megközelítőleg az influenza elleni védőoltás háromszorosa lenne.

Még folynak a tárgyalások, milyen forrásból finanszírozzák majd a koronavírus elleni védőoltást Szlovákiában – közölte Pavol Jarčuška, a Szlovákiai Infektológusok Társaságának elnöke.

A vakcina ára megközelítőleg az influenza elleni védőoltás háromszorosa lenne, vagyis

legfeljebb 30 euró, azaz mintegy 10 ezer forint.

Szlovákia egyelőre 3 milliót rendelne az oltóanyagból. Elsőként az idősotthonok dolgozói, az orvosok, a mentősök és az ápolók, valamint a tűzoltók, a rendőrök és a katonák kapnának oltást. Összesen mintegy 135 ezret osztanának ki közöttük.

Egyelőre viszont még nem lehet tudni, hogy a jelenleg tesztelés alatt álló huszonöt védőoltás közül melyiket vásárolná meg Szlovákia. A huszonötből öt vakcina esetében már csak a regisztráció van hátra, ehhez azonban

több tízezer önkéntesnél kell elvégezni a tesztelést.

Pavol Jarčuška infektológus szerint leghamarabb novemberben vagy decemberben lesz elérhető az oltás Szlovákiában. Hogy az mennyi ideig nyújtana védelmet a vírus ellen, egyelőre nem tudni. Vannak olyan vakcinák, amelyekből elég egy adagot beadni, de vannak olyanok is, amelyekből kettőre van szükség. Az uniós tagállamok jelezték, mennyi védőoltásra van szükségük. Így az Európai Unió egyszerre tudja majd megvásárolni azokat a tagállamok számára.

Marek Krajčí szlovák egészségügyi miniszter elmondta, a tárca napi kapcsolatban van az Európai Bizottsággal, amely öt nagy beszállítóval folytat tárgyalásokat. Az egészségügyi miniszter hozzátette, hogy Szlovákia mindenekelőtt az mRNA vakcina iránt érdeklődik. Elmondta, hogy

nem teszik majd kötelezővé a Covid-19 betegség elleni oltást,

de a szaktárca tájékoztató kampányt készít a témában.

Egy májusban végzett felmérés alapján Szlovákia lakosainak 41 százaléka oltatná be magát a koronavírus ellen. Ahhoz, hogy a betegség ne terjedjen tovább, el kell érni, az ún. nyájimmunitást. Ehhez a lakosság 60–80 százalékát kellene beoltani.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Kapcsolódó hang

Ingyenes lehet Szlovákiában a koronavírus elleni védőoltás
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018