eur:
392.15
usd:
366.7
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

A robbanásszerű nyitást választotta Szlovákia

Egyik nap 3 ország, másik nap újabb 16 - egyre több állam lakói számára lehetséges a korlátlan ki- és beutazás. Az emberek azonban félnek utazni.

Igor Matovič szlovák miniszterelnök a szakmai konzílium ülése után arról tájékoztatott, hogy Szlovákia Magyarország, Csehország és Ausztria mellett további 16 országból teszi lehetővé a beutazást.

„Holnap reggel 7 órától nem kell kötelező állami karanténba vonulniuk, és nem kell az úgynevezett intelligens karanténnak sem alávetniük magukat azoknak a személyeknek, akik a 19 biztonságosnak ítélt országból térnek vissza Szlovákiába” – jelentette be Igor Matovič, hozzátéve, hogy az önkéntesen vállalt házi karantén továbbra is megmarad.

A tizenhat ország a következő: Németország, Liechtenstein, Svájc, Szlovénia, Horvátország, Bulgária, Görögország, Ciprus, Málta, Észtország, Litvánia, Lettország, Finnország, Norvégia, Dánia, és Izland.

„Ezeket az államokat biztonságosnak ítélte meg a szakmai konzílium a kiutazás szempontjából, és fordítva is, attól sem tartunk, hogy az onnan érkezők behoznák Szlovákiába a koronavírust” – tette hozzá Matovič.

A lehetőség tehát adott, az viszont más kérdés, hogy mennyire élnek majd ezzel az ország lakosai.

Szlovákia állampolgárai a koronavírus-járvány miatt ugyanis félnek külföldre utazni

– derült ki a Median ügynökség felméréséből. A felmérés szerint a pandémia előtt a megkérdezettek felének befizetett tengerparti kirándulása volt, mára viszont csak 8 százalékuk ragaszkodik ahhoz, hogy el is utazzon a kiválasztott tengerpartra.

Az adatokból úgy tűnik, hogy elsősorban az idegenforgalomban ténykedő szlovákiai vállalkozók örülhetnek, ugyanis a válaszadók többsége idén az országon belül szeretne pihenni. A felmérés arra is rámutatott, hogy míg eddig a helyválasztás és a szolgáltatás minősége volt a legfontosabb a kirándulók számára, ma már a megkérdezettek 40 százaléka a higiéniai és az egészségügyi javaslatok alapján fog úti célt választani.

A nyári vakációt azonban még megelőzi az idei tanév lezárása. Június utolsó hetében ugyanis visszatérhetnek az iskolába az általános iskolák 6-9. évfolyamának tanulói, valamint a középiskolások is. Június 15-től, hétfőtől megszűnik a létszámot korlátozó intézkedés az óvodákban és az általános iskolák 1.-5. évfolyamában.

Változnak az arcmaszk viselésére vonatkozó szabályok is. Szerdától a nyilvános helyeken csak ajánlott lesz az arcmaszk viselése abban az esetben, ha valaki idegenekkel találkozik, és két méternél közelebb vannak egymáshoz. A belső terekben továbbra is kötelező arcmaszkot hordani, a munkahelyeken viszont csak ajánlott, ha a kollégák tartják egymástól a kétméteres távolságot.

Június 10-étől változnak az üzletekre és az éttermekre vonatkozó szabályok is. Az üzemeltetőknek már nem kell választaniuk aközött, hogy 10 négyzetméterre legfeljebb egy vásárlót vagy fogyasztó vendéget engednek-e be, vagy inkább a vásárlók, fogyasztók közötti kétméteres távolságot teszik-e kötelezővé. Mostantól ezek csak ajánlások lesznek.

Az enyhítések újabb fázisában megnyitják az üzletközpontokban lévő gyermekmegőrzőket, valamint az éjszakai klubokat is.

Az enyhítéseket a rendkívül jó járványügyi mutatók teszik lehetővé Szlovákiában.

A járvány kezdete óta összesen 190 426 koronavírus-tesztet végeztek el az országban, ebből eddig 1 531 esetben igazolták a fertőzést.

A vírus szövődményei miatt elhunyt páciensek száma 28. Az országban május 15-e óta nem volt halálos áldozata a koronavírus-járványnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×