eur:
393.63
usd:
368.48
bux:
65924.59
2024. április 24. szerda György
Banksy brit graffitiművész egyik alkotása a Hamász és Izrael közötti 2014. nyári fegyveres konfliktusban lerombolt egyik ház ajtaján, a Gázai övezet északi részén 2015. február 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohammed Szaber

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten – képek

A rebellis angol grafikusművész hetven munkája lesz megtekinthető február elsejétől.

Ki Banksy? Ez a nagy kérdés. Mert oly sokáig titkolta el személyazonosságát, nehogy perbe fogják, hogy végül a művésznevén lett világhírű. Büntethető, mert stencilezett képeit házfalakra, hidakra festi fel, tehát rongálja az építményeket. S végtére azért is, mert politikai üzenetű, a fensőbbség iránt tiszteletlen stencilei olykor becsületsértéssel érnek fel.

Negyvenhat éves, Bristol közelében született, karrierje a bristoli hippik és popzenészek köreiből indult el az 1990-es évek vége felé. Egy 2003-as interjú után, leírás alapján, legalább azt megtudhattuk, hogy a fiatalember akkor hogy nézett ki. Kócos volt, pólót hordott, ezüst láncot, ezüst fülbevalót, van ezüst foga is.

Sydney, 2019. szeptember 12.
Banksy brit graffitiművész alkotásai a Banksy művészete című sydney-i kiállítás sajtónapján, 2019. szeptember 12-én. Steve Lazarides, a kiállítás kurátora a saját és más műgyűjtők magángyűjteményéből válogatta össze a falfestményeiről ismert rejtélyes alkotó műveit. A tárlat szeptember 13-án nyílik.
MTI/EPA-AAP/Steven Saphore
Sydney, 2019. szeptember 12. Banksy brit graffitiművész alkotásai a Banksy művészete című sydney-i kiállítás sajtónapján. Steve Lazarides, a kiállítás kurátora a saját és más műgyűjtők magángyűjteményéből válogatta össze a falfestményeiről ismert rejtélyes alkotó műveit. MTI/EPA-AAP/Steven Saphore

Tizennégy éves kora óta művész. Az iskolából kicsapták, s csínytevések miatt a dutyit is megjárta. 2000 körül költözött Londonba.

Az, hogy csak a művészneve ismert, növelte iránta az érdeklődést. Egy dj, aki ismeri, elkottyantotta, hogy Bansky keresztneve röviden Rob. Ez még kevés volt a felelősségre vonáshoz a rendőrellenes, rebellis grafikái miatt.

Egy korai nagyobb kompozíciója, a „Gorilla rózsaszín álarcban” című, ma több ezer fontsterlinget érne, de egy közösségi ház termének a falára festette, s mikor ez tíz évvel később mohamedán kulturális központ lett, lemeszelték.

Berlin, 2017. június 20.
Banksy brit graffitiművész Di Faced Tenners (Di-arcú tízesek) című, a néhai Diana brit hercegnőt ábrázoló tízfontos bankjegy-utánzatokból álló alkotásának részlete a Banksy művészete című berlini kiállításon 2017. június 20-án. Steve Lazarides, a kiállítás kurátora a saját és más műgyűjtők magángyűjteményéből válogatta össze a falfestményeiről ismert rejtélyes alkotó műveit. A tárlat szeptember 15-ig látható.
Berlin, 2017. június 20. Banksy Di Faced Tenners (Di-arcú tízesek) című, a néhai Diana brit hercegnőt ábrázoló tízfontos bankjegy-utánzatokból álló alkotásának részlete a Banksy művészete című kiállításon. MTI/EPA/Felipe Trueba

2002-ben stencileinek Los Angelesben volt kiállítása, Egzistencializmus címmel, majd egy londoni raktárépületben mutatták be a műveit. A BBC meginterjúvolta. Akkor az volt a probléma, hogy műveit állatok hasára-hátára stencilezte, és az állatvédők hevesen tiltakoztak, tüntetést rendeztek, holott az állatoknak nem esett bajuk.

Egy későbbi Banksy-kiállításon szerepelt a kép, amelyen egy focihuligán, aki mást nem visel, csak egy angol lobogóból szabott alsógatyát, bezúzza egy kávézó üvegablakát. Azután sikerült újból meghökkentenie a világot – elvégre az mestersége címere: nyomtatott egy köteg tíz fontsterlinges bankjegyet, melyeken a királynő arcképének a helyére Diana hercegnőét rajzolta. Munkái akkor már több ezer dollárért keltek el.

Legtöbbet eddig azért a Banksy-képért adtak, ami a londoni parlament alsóházának tagjait ábrázolja, csimpánzokként. Majdnem tízmillió fontért talált gazdát.

London, 2019. szeptember 27.
Banksy brit graffitiművész festménye a Sotheby's aukciós ház londoni kiállítótermében 2019. szeptember 27-én. Az alkotást a kortárs művészeti árverésen értékesítik október 3-án, a becsült leütési ára 1,5-2 millió font (566,7-755,6 millió forint) lesz.
MTI/EPA/Neil Hall
London, 2019. szeptember 27. Banksy brit graffitiművész festménye a Sotheby's aukciós ház londoni kiállítótermében. MTI/EPA/Neil Hall

Mégis, mi lehet Banksy családi neve? Újabb vizsgálódások szerint állítólag Robin Gunningham. De nem mindegy? A lényeg a tehetsége és a mondanivalója, még akkor is, ha ez utóbbi vitatható. Azt a nevet, hogy Banksy, egyébként is könnyebb megjegyezni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×