eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels

Világhódító álmokat dédelgetnek a szaúdiak

Elképesztő profitot termelt és messze maga mögé utasította az Apple technológiai óriást a szaúdi állami olajvállalat. A Saudi Aramco első ízben kiadott nemzetközi kötvény prospektusa szerint tavaly 111 milliárd dollár hasznot zsebelt be a cég. Mit kezdhetnek a hírrel a befektetők?

Manapság szokás az Apple-t a világ leggazdagabb cégének nevezni, amely már földet is vásárol szerverparkjai részére. A technológiai cég vagyona és profitja dollármilliárdokra rúg, és abból akár néhány kisebb ország tartozását is kifizethetné.

Hétfői adatok szerint azonban az Apple messze lemarad a Saudi Aramco, Szaúd-Arábia állami olajvállalata mögött, amely

tavaly 111 milliárd dollár profitot termelt – szemben az amerikai technológiai cég 59 milliárdjával, a Samsung 40 milliárdjával és a Google 30 milliárdjával.

Az Aramconak így elég pénze van, hogy 69 milliárdért megvegye a szintén szaúdi Sabic olajcéget, miközben azt is jelezte a világ felé: egy masszív fosszilis energiacég még mindig jövedelmezőbb, mint a legalább a szavak szintjén a Föld jövőre iránt elkötelezett technológiai cégek.

A szaúdi olajcég sikeréről beszámoló Financial Times ugyanakkor megjegyzi: ha az Aramco a Shell, az ExxonMobil és mások gigantikus, és a tőzsdére belépő versenytársa kíván lenni, akkor a befektetői nem csak arra lesznek kíváncsiak, hogy mekkora hasznot termel, hanem arra is, hogy például milyen kiadási kötelezettségei vannak.

„A fő kérdés, hogy mennyi készpénze marad az adók, osztalékok és kamatok kifizetése után a növekedés finanszírozására” – mondta Norman Valentine, a Wood Mackenzie tanácsadó cég képviselője.

Az Aramco vezetése olyan terveket dédelget, hogy

a világ olajkitermelésének egytizedét adó, de regionális cégből a teljes tevékenységi kört – finomítást, vegyi üzemeket és kereskedést – lefedő globális energiacéggé lépjen elő.

A szaúdi kormánynak felteednő kérdések között szerepel a már amúgy is magas adók mellett fizetett osztalék ügye. Mint az FT megjegyzi: a szaúdi kormány is elismerte, hogy az Aramco még egy jó ideig az állami bevételek legfőbb forrása marad – a számadatot nem kell magyarázni:

a szaúdi államkassza befizetéseinek 63 százalékát adja a vállalat.

A brit gazdasági lap szerint az Aramco ránézésre sokkal jobb helyzetben van, mint külföldi versenytársai: egy hordó olajat 7,50 amerikai dollár költséggel tud a felszínre hozni, míg a riválisoknak ez 30 dollárjukba kerül. A rendelkezésre álló készpénze több mint négyszerese, mint az adóssága, amivel szintén jobb helyzetben van, mint a konkurencia és nagyságrendekkel több földgázt tud kitermelni.

Viszont, ha beszámítjuk az adókat, akkor válik nyilvánvalóvá, milyen mértékben a szaúdi állam „fejőstehene” a cég – fogalmaz az FT. 2017-ben 85 százalékról 50%-ra csökkentették a cég adóját, miközben más vállalatok átlagban 33% adót fizetnek.

Az adócsökkentésért cserébe azonban a szaúdi kormány – mint fő részvényes - növelte az osztalékok útján elszívott pénz mennyiségét.

Közben megszellőztették, hogy az Aramco a tőzsdére menne, és hogy bin Szalman koronaherceg reményei szerint 2 billió dollárra értékelik majd az elemzők által jósolt 1-1,5 trillióval szemben.

Szakértők szerint az Aramco globális energiacéggé való átformálásának célja az olaj utáni időkre való felkészülés jele. Ehhez azonban arra is szüksége van a vállalatnak, hogy mesés profitja mellett meggyőzze a befektetőket: érdemes az ő részvényeinek bizalmat szavazni.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×