INFORÁDIÓ
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta

tőzsde

aramco

olajcég

Tanajib olajkitermelő komplexum

Ilyet még nem láttak a világ tőzsdéi

Infostart

Ezt figyeli minden szem a pénzügyi világban: megkezdődött a történelem legnagyobb tőzsdei kibocsátása, amit a világ legnyereségesebb vállalata hajt végre.

A közel 2 ezer milliárd dollárra értékelt szaúdi Aramco olajipari óriás több éve húzódó tőzsdei kibocsátását kezdték meg vasárnap. Összesen 60 milliárd dollártért lehet részvényeket jegyezni, vagyis ez a valaha volt legnagyobb tőzsdei kibocsátás. Legutóbb 2014-ben az Alibaba 25 milliárd dollár értékű részvényt dobott a piacra, eddig ez volt a rekordtartó - írta a novekedes.hu a Financial Times nyomán.

A tőzsdei művelet előkészítésében a legnagyobb befektetési házak vesznek részt: többek között a JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley and Citigroup. A szaúdi állami tulajdonban álló, a világ legnyereségesebb olajipari vállalatának számító Aramco

a részvényeinek piacra dobásából befolyó forrásokat a szaúdi uralkodó Mohammad bin Szalman a gazdaság több lábon állását szeretné erősíteni.

Ezt a célg szolgálja a „Vízió 2030” nevű, 2016-ban bemutatott állami terv tartalmazza, és a része többek között az ország megnyitása a turizmus előtt, valamint egy hatalmas infrastrukturális beruházási program megvalósítása, amely vonzóbbá teszi az országot a külföldi - elsősorban nem olajipari - befektetők és vállalkozások számára. Az ehhez szükséges hatalmas pénzügyi keretet támogathatja meg jelentősen az Aramco részvénykibocsátása.

Dollármilliárdok

A válallat értékét eredetileg 2 ezer milliárd euróra becsülték szaúdi források, ezt azonban túlzottnak találták a kibocsátásban résztvevő banki elemzők.

A valós érték most hozzávetőleg 1,2 és 1,3 ezer milliárd dollárra tehető, de ebben a szeptemberi, Iránnak tulajdonított jemeni dróntámadás okozta károk is benne vannak.

A vállalat értékének mintegy 3 százalékát adja el most az Aramco, amely tavaly 111 milliárd dollár bevételt termelt.

A részvényekkel decembertől lehet majd kereskedni, egyelőre a szúdi tőzsdén jelentek meg a papírok, és a szaúdi befektetők - a lakosság is - vásárolhat részvényt. A szaúdi bankok felfuttatják a hitelezést, hogy minél többen tudjanak Aramco részvényekbe fektetni, és magasan tartani a keresletet.

Fellebben a fátyol a titokról

A tőzsdére készülő Saudi Aramco korábban szigorú üzleti titokként őrizte pénzügyi adatait, és először idén hozta nyilvánosságra eredményeit, jelesül a 2018. évit, hogy hitelbesorolást nyerjen nemzetközi hitelminősítőktől. Erre azért volt szüksége, mert az olajvállalat globális kötvénykibocsátást hajtott végre tavasszal.

A Saudi Aramco a világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalata: a kutatás és kitermelés (upstream) üzletágat Szaúd-Arábiában működteti, míg feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletága globális kiterjedtségű. A dahráni székhelyű vállalat az első fél évben napi átlagban 13,2 millió hordó kőolaj-egyenértékű (boe) szénhidrogént termelt ki, ennek háromnegyed része, 10 millió hordó volt nyersolaj.

Nyitókép: saudiaramco.com/Ahmad El Itani
A címlapról ajánljuk

Rusvai Miklós rendet vág

Kell-e méretni az emlékeztető vakcina előtt? Mire lehet következtetni az értékekből, ha méret...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018