eur:
393.77
usd:
369.05
bux:
65842.71
2024. április 23. kedd Béla
Theresa May brit miniszterelnök a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok alsóházi félórájában a londoni parlamentben 2019. február 13-án. A korményfő leszögezte, hogy változatlan az a brit kormányzati célkitűzés, hogy az Egyesült Királyság március 29-én, szabályozott módon kilép az Európai Unióból.
Nyitókép: MTI/AP/Brit parlament/Jessica Taylor

Elakadtak a tárgyalások, de May így is megszavaztatja a parlamentet

Elakadtak a brüsszeli brexittárgyalások a Nagy-Britannia EU-ból való kilépését szabályozó alku módosításáról. A brit és az uniós fél megoldást keres a londoni parlamenti jóváhagyást veszélyeztető ír határgarancia kérdésére. Uniós illetékesek most jelezték: a britek két napon belül álljanak elő „elfogadható” ötletekkel.

Jövő kedden kellene újra megszavaztatni a brit parlamentet az Európai Unióból való távozás forgatókönyvét jelentő, módosított brexitegyezményről - csakhogy még mindig nincs miről voksolni.

Brüsszelben elakadtak a tárgyalások a brit–ír-határ átjárhatóságát fenntartani hivatott „backstopról”, azaz határgaranciáról.

A felek a diplomácia nyelvezetébe csomagolva ismerték el a patthelyzetet. A brit állam fő jogi képviselője, Geoffrey Cox „határozott véleményeket és kemény beszélgetéseket” emlegetve üres kézzel távozott, amikor nem sikerült kötelező, jogi érvényű biztosítékot kicsikarnia arról, hogy Nagy-Britannia ne ragadjon be a backstopba. Azaz, ha szabályozottan történik a brexit, és utána a felek tárgyalásokat folytatnak egy brit-uniós szabadkereskedelmi egyezményről, de azok kudarcot vallanak, ami után bekapcsol a Nagy-Britanniát egy ideig az európai vámunióban tartó mechanizmus, akkor a britek egyoldalúan kiléphessenek belőle vagy az egy idő után lejárjon. Ezzel bizonyosan visszaállna az ellenőrzés az ír–északír-határon, elszakítva egymástól az eddig egy európai térségben élő ír katolikusokat.

A patthelyzet ellenére a brit kormányhivatal közölte, hogy mindenképp megtartják jövő kedden az újabb parlamenti voksot Theresa May miniszterelnök és az EU korábban elvetett kilépési alkujáról.

Ha kedden megint leszavazzák az egyezményt, akkor másnap arról voksolhatnak, hogy elvessék-e a megállapodás nélküli brexitet. Ha erre igent mondanak, akkor Londonnak nem marad más, mint kérnie az EU-tagállamoktól a brexithatáridő kitolását, hogy a türelmi időszakban újra megpróbáljon egyezségre jutni.

A brit sajtó szerint egyre kevésbé valószínű, hogy sikerül engedményeket kicsikarni Brüsszeltől a határgarancia kérdésében.

May kormányfő taktikája így az lesz, hogy megpróbálja meggyőzni a képviselőket és a közvéleményt, hogy az egyszer már aláírt és a parlament által elvetett alkujánál jobbra nem számíthatnak.

Vasárnap estig – a végső határidőig - ugyanakkor maradt még egy kis idő az EU-val való megállapodásra. Ezután hétfőn kinyomtathatnák az alku dokumentumait, melyek ismeretében a brit képviselők kedden véleményt mondanának a parlamentben.

Közben Sabine Weyand, az EU főtárgyaló-helyettese borúlátóan elemezte a britekkel folytatott kétoldalú megbeszéléseket:

„sokkal többet akarnak, mint ameddig mehetünk”

– írta. Az egyik „tüske” egy független ellenőrző mechanizmus, amely kívül esne az Európai Bíróság joghatóságán. Ez sértené az európai jogot – mondta Weyand.

„Az az általános nézet, hogy London komoly biztosítékokat kért, de úgy, hogy nem bizonyos, hogy ezek a biztosítékok érnek-e majd valamit” – tette hozzá az európai tárgyaló.

A brit oldal közben közölte: három szakértői csoportot hoz létre, hogy „alternatív megoldásokat” keressenek az ír határ szabad átjárhatóságának fenntartására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×