INFORÁDIÓ 
2019. április 19. péntek
Emma

szlovákia

helyhatósági választás

kampánycsend

Sok független jelölt akar polgármester lenni Szlovákiában

Sok független jelölt akar polgármester lenni Szlovákiában

Újabb cikkünk a témában:

Magas a független jelöltek száma a szombati szlovákiai helyhatósági választásokon. Szakértők szerint mindez jól tükrözi a nyilvánosság politikához való hozzáállását. A választások előtti 48 órás kampánycsend csütörtök reggel lépett érvénybe.

A helyhatósági választásokat november 10-én, szombaton rendezik 6021 választói körzetben. Összesen 2926 településen voksolhatnak a választópolgárok a jelöltekre, megközelítőleg négymillió szavazásra jogosult személy vehet részt a választásokon.

A parlamenti ellenzéki pártok kerülték a kormánypártokkal kötendő koalíciókat, de a két szlovákiai magyar párt, a Híd és a parlamenten kívüli Magyar Közösség Pártja is csak kevés településen fogott össze.

Mindössze 27 községben vannak közös jelöltjeik, javarészt a Dunaszerdahelyi és a Rimaszombati járásban. Polgármesterjelöltjeik nagyrészt önállóan vágnak neki a választásoknak: a Híd 243, az MKP 209 településen indított saját jelöltet. A régiókban továbbra is nagyon erősnek tűnik a Robert Fico exkormányfő vezette Smer, önállóan indulnak a jelöltjeik közel ezer településen.

Szembetűnő viszont, hogy sokan a pártszíneket levetkőzve, függetlenül próbálják elnyerni a választók bizalmát. Nagyszombatban négy éve vagy harminc, idén már mintegy hatvan független jelölt indul a választásokon. Nyitrán négy éve negyven, idén több mint ötven a független jelöltek száma. Mária Kočnerová politológus szerint a nyilvánosság beleunt a politikai botrányokba, a jelöltek ezért új utakon próbálnak választói támogatást szerezni. „Inkább voksolnak az emberek olyan jelöltre, akit személyesen ismernek, látják munkáját és ellenőrizhetik őt, így a jelölteknek nincs szükségük párttámogatásra“ – fogalmazott.

A választásokon való részvételt Andrej Kiska köztársasági elnök is fontosnak tartja. Megjegyezte, hogy bizonyos értelemben egyedülálló helyi önkormányzati választások előtt áll az ország, lévén

ez az első alkalom, hogy a választópolgárok a szavazóurnákhoz járulhatnak a Ján Kuciak oknyomozó újságíró február végi meggyilkolását követően, amely esemény az egész országot megrendítette.

„Nem szavazni egyet jelent azzal, hogy átadjuk a városunkkal, községünkkel kapcsolatos döntés jogát másoknak“ – fogalmazott Andrej Kiska.

A választások előtti 48 órás kampánycsend csütörtök reggel hét órától van érvényben. A kampánycsend a médiára is vonatkozik, amely a törvény értelmében nem közölhet információkat a polgármester- és képviselőjelöltekről. A választásokat megelőző 14 napban már a választásokkal kapcsolatos felmérések közzététele is tilos volt.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

Megszólalt Dárdai Pál

A Hertha BSC labdarúgócsapatának vezetőedzői posztjáról távozó Dárdai Pál a jövőjéről...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018