eur:
393.93
usd:
364.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Sok független jelölt akar polgármester lenni Szlovákiában

Magas a független jelöltek száma a szombati szlovákiai helyhatósági választásokon. Szakértők szerint mindez jól tükrözi a nyilvánosság politikához való hozzáállását. A választások előtti 48 órás kampánycsend csütörtök reggel lépett érvénybe.

A helyhatósági választásokat november 10-én, szombaton rendezik 6021 választói körzetben. Összesen 2926 településen voksolhatnak a választópolgárok a jelöltekre, megközelítőleg négymillió szavazásra jogosult személy vehet részt a választásokon.

A parlamenti ellenzéki pártok kerülték a kormánypártokkal kötendő koalíciókat, de a két szlovákiai magyar párt, a Híd és a parlamenten kívüli Magyar Közösség Pártja is csak kevés településen fogott össze.

Mindössze 27 községben vannak közös jelöltjeik, javarészt a Dunaszerdahelyi és a Rimaszombati járásban. Polgármesterjelöltjeik nagyrészt önállóan vágnak neki a választásoknak: a Híd 243, az MKP 209 településen indított saját jelöltet. A régiókban továbbra is nagyon erősnek tűnik a Robert Fico exkormányfő vezette Smer, önállóan indulnak a jelöltjeik közel ezer településen.

Szembetűnő viszont, hogy sokan a pártszíneket levetkőzve, függetlenül próbálják elnyerni a választók bizalmát. Nagyszombatban négy éve vagy harminc, idén már mintegy hatvan független jelölt indul a választásokon. Nyitrán négy éve negyven, idén több mint ötven a független jelöltek száma. Mária Kočnerová politológus szerint a nyilvánosság beleunt a politikai botrányokba, a jelöltek ezért új utakon próbálnak választói támogatást szerezni. „Inkább voksolnak az emberek olyan jelöltre, akit személyesen ismernek, látják munkáját és ellenőrizhetik őt, így a jelölteknek nincs szükségük párttámogatásra“ – fogalmazott.

A választásokon való részvételt Andrej Kiska köztársasági elnök is fontosnak tartja. Megjegyezte, hogy bizonyos értelemben egyedülálló helyi önkormányzati választások előtt áll az ország, lévén

ez az első alkalom, hogy a választópolgárok a szavazóurnákhoz járulhatnak a Ján Kuciak oknyomozó újságíró február végi meggyilkolását követően, amely esemény az egész országot megrendítette.

„Nem szavazni egyet jelent azzal, hogy átadjuk a városunkkal, községünkkel kapcsolatos döntés jogát másoknak“ – fogalmazott Andrej Kiska.

A választások előtti 48 órás kampánycsend csütörtök reggel hét órától van érvényben. A kampánycsend a médiára is vonatkozik, amely a törvény értelmében nem közölhet információkat a polgármester- és képviselőjelöltekről. A választásokat megelőző 14 napban már a választásokkal kapcsolatos felmérések közzététele is tilos volt.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×