eur:
392.92
usd:
366.45
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Szlovákok milliói hoznak ma fontos döntést

Helyhatósági választások kezdődtek Szlovákiában, csaknem háromezer településén választanak polgármestereket és önkormányzati képviselőket.

Ez már a hetedik hasonló voksolás az 1993-ban önállósult ország történetében. Szlovákiában négyévente hívják az urnák elé a lakosságot helyhatósági képviselőik megválasztására, a választás egyfordulós, a szavazóhelyiségek reggel hétkor nyitottak és este tíz órakor zárnak.

A voksoláson 4,45 millió ember vehet részt, az ország területén élő szlovák állampolgárokon kívül a Szlovákiában állandó lakhellyel rendelkező külföldiek is szavazhatnak.

A helyhatósági választáson Szlovákiában rendszerint meglehetősen nagy a részvételi arány, legutóbb országos átlagban csaknem 50 százalékos volt. A tétje viszonylag nagy, mivel a hatályos szabályozás szerint a települések önkormányzatai mintegy négyezer jogkörrel - köztük a helyi adók elosztásának jogkörével - rendelkeznek.

A legutóbbi, 2014 novemberében rendezett helyhatósági választáson a legtöbb polgármesteri posztot és önkormányzati képviselői mandátumot függetlenként induló, vagyis párton kívüli jelöltek szerezték meg.

Az egyes politikai pártok jelöltjei közül 2014-ben a legtöbb polgármesteri széket és képviselői mandátumot az akkor és jelenleg is kormányzó, Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) jelöltjei hódították meg, arányuk közel volt a harminc százalékhoz. A politikai pártok jelöltjeinek versenyében jó eredményt ért el a Magyar Közösség Pártja (MKP), amely a harmadik legtöbb polgármesteri posztot és képviselői helyet mondhatta magáénak.

Becslések szerint a mostani voksoláson a jelöltek hovatartozásbeli arányát tekintve ismét a független jelöltek nyerhetik el a legtöbb tisztséget,

a politikai pártok versenyéből pedig az aktuális politikai erőviszonyoknak megfelelően ismét az Irány-Szociáldemokrácia kerülhet ki győztesen. A déli - magyarok által legsűrűbben lakott - régiókban ismét jó eredményekre számíthatnak a magyar jelöltek, azon belül az MKP jelöltjei, tekintve, hogy

a felvidéki magyar párt az egyik legerősebb regionális bázissal rendelkező párt Szlovákiában.

A választáson több mint hétezer száz jelölt pályázik valamelyik település polgármesteri vagy főpolgármesteri posztjára, a csaknem 21 ezer önkormányzati képviselői helyért pedig mintegy 55 ezer jelölt száll versenybe.

A voksolás egész ideje alatt érvényben van a már csütörtökön reggel megkezdődött kampánycsend.

A kampánycsend idején sem részeredményekről, sem a részvételi arányról nem szabad tájékoztatni, arra csak a szavazóhelyiségek bezárását és a jegyzőkönyvek aláírását követően keríthetnek sort a választási bizottságok.

A voksolás első nem hivatalos részeredményei urnazárás - vagyis szombat este tíz óra - után jelennek majd meg, a nem hivatalos végeredményekre vasárnap hajnalban lehet számítani. A hivatalos végeredményeket várhatóan vasárnap délelőtt hozza nyilvánosságra a Központi Választási Bizottság.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×