eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nápoly, 2018. május 30.Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) párt vezetője támogatóival találkozik Nápolyban 2018. május 29-én. Di Maio kezdeményezte, hogy indítsák meg a Sergio Mattarella olasz elnök elmozdítását célzó alkotmányos eljárást, mert az államfő a választáson győztes és kormányalakításra készülő pártok által jelölt miniszterek közül a pénzügyminiszter-jelöltet elutasította, és ezzel meghíúsította a kabinet megalakítását. (MTI/EPA/Ciro Fusco)
Nyitókép: CIRO FUSCO

Róma költségvetési szabadságharcra készül az EU-val szemben

Bankválság fenyegeti Olaszországot, miután Róma és Brüsszel költségvetési vitája öt éve nem látott csúcsra tornázta fel az olasz államadósság kamatait.

Kedden már 3,62 százalékon állt a 10 éves olasz államkötvény hozama, ami azt jelenti, hogy öt éve nem volt ilyen drága az államadósság visszafizetése Rómának, mint most. A befektetők Matteo Salvini koalíciós miniszterelnökhelyettes, a Liga párt vezérének kemény megjegyzései miatt rettentek meg. Salvini korábban Európa ellenségeinek nevezte az Európai Bizottság tagjait és azt ígérte,

lemossa a jelenlegi európai rendet a palettáról.

Az ok: az Európai Bizottság kemény hangú figyelmeztetésben részesítette Rómát, hogy ne lépje túl az idei évre tervezett költségvetési hiányt.

Brüsszel azt követően küldött levelet Rómába, hogy az olasz kormány háromszorosára emelte az ország tervezett költségvetési hiányát, hogy finanszírozni tudja a kampányban tett ígéreteket.

A GDP-hez viszonyított, évi 0,8 százalékról így 2,4 százalékosra tervezik növelni a büdzsé deficitjét.

Ezt követően szólalt meg a vészcsengő Brüsszelben és Pierre Moscovici uniós gazdasági biztos szerint az olaszok tervei már egyértelmű távolodást jelentenek a közös európai politikától.

Luigi di Maio, az olasz kormánykoalíció másik miniszterelnökhelyettese erre azt mondta:

„az állandó támadások” egyesítik a kormányt. „Meg kell védenünk Olaszországot, (...) politikai földrengés lesz Európában, és minden szabály megváltozik” - fogalmazott.

Hozzátette: szerinte a média és „az európai rendszer” eldöntötte, hogy ennek a kormánynak a lehető leghamarabb el kell buknia, de minél inkább próbálkoznak ezzel, annál nagyobb lesz az összhang a koalíción belül.

Lehet, hogy ez így van, de közben Itáliának a megugrott adóssággal is foglalkoznia kell. Az etalonnak számító német és olasz állampapírok hozama között egyre jobban nyílik az olló, azaz Olaszország számára jóval drágább a hitel és egyre nagyobb a piac szerint az esetleges államcsőd kockázatata. Külön gondot jelent, hogy az olasz államadósság egy részét olasz bankok hitelezték meg,

387 milliárd euró értékben vásároltak állampapírt.

Az árfolyamvesztés nyomán vissza kell fogniuk a hitelezést a gazdasági szereplők felé.

Luigi di Maio miniszterelnökhelyettes ehhez azt fűzte hozzá:

nem érdekli, hogy mekkorára nyílik az olló a német és az olasz papírok között, a kormány nem hátrál meg.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×