INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 24. csütörtök
Gellért, Mercédesz

olaszország

költekezés

költségvetés

gazdaság

külföld

Brüsszel, 2018. szeptember 7.Giovanni Tria olasz pénzügyi és gazdasági miniszter érkezik az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának, az Ecofinnek a bécsi ülésére 2018. szeptember 7-én. (MTI/EPA/Florian Wieser)

Meghátrált az olasz kormány

Mégsem indít olyan szintű költekezést a populista olasz kormány, mint amire az új költségvetés kapcsán számítani lehetett. A piacok és az eurót használó más államok amiatt aggódtak, hogy Itália adósságspirálba kerül. A kormány végül meghátrált.

Ami nem sikerült a brüsszeli politikusoknak, azt elintézte a piac. A populista olasz kormány által múlt héten bejelentett és drasztikusan magasabb kiadásokat ígérő költségvetés úgy megijesztette a befektetőket, hogy felfelé indultak meg az olasz állampapírok hozamai, azaz Róma számára megdrágult az adóssága.

Miközben Brüsszel rosszallását fejezte ki, addig olasz politikusok harciasan úgy nyilatkoztak, hogy nem hátrálnak meg.

Ezt követte szerdán a meglepő hír az olasz gazdasági miniszter, Giovanni Tria szájából: Olaszország 2020-tól csökkenti a költségvetési hiányt. A lépést az Európai Bizottságnak tett gesztusként írják le, mivel a szabályok szerint a bizottságnak is jóvá kell hagynia az olasz költségvetési terveket.

Tria ígérete szerint bár jövőre még nő a hiány, de a következő három évben a GDP 1%-ával csökken.

Pierre Moscovici, az Unió gazdasági biztosa még szerdán is aggodalmát fejezte ki az olasz büdzsé miatt:

„Az olaszok határozottan euroszkeptikus és idegengyűlölő kormányt választottak, olyat, amely a migráció és a költségvetés kérdéseiben megpróbál kibújni európai kötelezettségei alól” – mondta azelőtt, hogy az olasz miniszter jelezte volna: Róma enged. Moscovici később pozitív jelnek nevezte, hogy az olasz kormány meggondolta magát.

Luigi di Maio, a fő koalíciós erő, az Öt Csillag Mozgalom vezére korábban azt mondta: Róma 10 milliárd eurót költ az úgynevezett „polgári jövedelem” tervére, amely rászolultsági alapon kiosztott alapjövedelem. A növekedés és a befektetések azonban mérséklik majd a költségvetési hiányt és az államadósságot.

Matteo Salvini, a koalícióban szintén helyet foglaló Liga párt vezére mindeközben folytatta személyeskedő támadásait Jean-Claude Juncker bizottsági elnök és az EU ellen. „Vannak olyan emberek az EU-ban, akik térdre akarják kényszeríteni Itáliát és aztán felvásárolni a megmaradt egészséges cégeket” – idézte szavait a Financial Times.

Bár a Brüsszeli Bizottság több vezetője is jelezte: a Róma által tervezett hiánycél megsérti a kiadási szabályokat, nem világos, hogy mennyire akar a bizottság hadakozni az új koalíciós kormánnyal.

Közben az olaszok visszakozása megkönnyebbülést hozott a befektetőknek: a tőzsdei árfolyamok felfelé mozdultak el, miközben az olasz állampapírok hozamai estek.

Nyitókép: MTI/EPA/Florian Wieser
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018