INFORÁDIÓ 
2019. május 23. csütörtök
Dezső

munkáspárt

négynapos munkahét

nagy-britannia

Négynapos munkahéttel kampányolnak a brit szocialisták

Négynapos munkahéttel kampányolnak a brit szocialisták

Nagy-Britanniában is 2022 a következő általános választás éve, s ez még messze van, de a brit Munkáspárt már most próbál olyan elképzelésekkel előállni, amelyek megragadhatják a választók fantáziáját és legközelebb talán sikerre vinnék, kormányra juttatnák a szocialista pártot. Ilyen ötlet a négynapos munkahét bevezetése.

Pontosan mire gondolt a brit Munkáspárt gazdasági árnyékminisztere, John McDonnell, amikor egy vasárnapi BBC-műsorban megpendítette, hogy a 2022-es parlamenti választásra felkészülve esetleg kormányzási tervezetük részévé teszik a négynapos munkahét bevezetését? Arra, hogy a technika, főként az automaták munkába állításának fejlődésével nem zárható ki egy újabb ipari forradalom.

A XX. század korábbi szakaszában a munkásság kivívta a kétnapos hétvégi munkaszünet, majd a fizetett szabadság jogát, most, a szakszervezetek segítségével esetleg megvalósíthatná azt az álmot is, hogy egy héten csak négy napot kelljen dolgozni, természetesen változatlan összegű bér ellenében.

A kormányzó Konzervatív Párt elnöke, Brandon Lewis azonnal válaszolt a szocialista elképzelésre.

"A Labour már megint óriási kárt akar okozni a brit gazdaságnak,

lépése életszínvonal-csökkenéshez és a munkanélküliség növekedéséhez vezetne” - mondta.

A konzervatív pártot támogató napilap, a Daily Telegraph vezércikkben foglalkozik a hírrel és óvja a torykat, hogy ne próbálják hasonló elképzeléssel ellensúlyozni a szocialisták talán sokak számára csábító elképzelését. Azt írja a lap, hogy a konzervatívoknak kötelességük megvédeni a szabadpiaci kapitalizmust a marxista ideológiától, és a baloldali szavazók is jobban tennék, ha Theresa Maynek a realitásokat figyelemben tartó gazdasági programját követnék.

A Spectator szakírója sem tartja nagyszerű ötletnek a négynapos munkahét, azaz a háromnapos szabad hétvége bevezetését a jelenlegi körülmények között. Arra mutat rá, hogy

egyes munkafolyamatok automatizálása már húsz éve megkezdődött, de ez nem vezetett kisebb munkaerő-szükséglethez.

Az úgynevezett intelligens automaták csak rutinmunkát tudnak végezni, ezért bevezetésükkel párhuzamosan nőtt a képzettebb munkaerő alkalmazásának igénye. Viszont akik jelenleg is félállásban kívánnak dolgozni, például gyermeküket nevelő szülők vagy nyugdíjasok, azok kiszorulnának a munkaerő-piacról. Franciaországban mintegy húsz éve próbálkoztak 35 órás munkahét bevezetésével és már ez is ez nagyarányú munkanélküliséghez vezetett.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Négynapos munkahéttel kampányolnak a brit szocialisták
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018