eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Denisa Sakova szlovák belügyminiszter a visegrádi országok (V4) és Ausztria belügyminiszteri találkozóján tartott sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2018. június 26-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Új fejlemények a rejtélyes emberrablásban

A szlovák rendőrség büntetőeljárást indított a vietnami állampolgár elrablása ügyében, miután két rendőr tanúvallomása arra enged következtetni, hogy a vietnami titkosszolgálat a szlovák kormánygépet használta fel Then Szan Than elhurcolására.

A DenníkN napilap beszámolója szerint a kerületi ügyészség azt követően adott utasítást a büntetőeljárás megkezdésére, hogy kihallgatta valamennyi rendőrt, aki részt vett tavaly júliusban a vietnami küldöttség szlovákiai látogatásának biztosításában. Két rendőr azt vallotta a szlovák nyomozóknak, hogy saját szemükkel látták, ahogy a vietnami férfit felvonszolják a szlovák kormánygépre.

Michal Šurek, a kerületi ügyészség szóvivője a napilapnak elmondta, hogy az ügyet felügyelő ügyész a terjedelmes ügyirat áttanulmányozása után utasította a vizsgálótisztet, kezdjen vizsgálatot személyes szabadság korlátozásának társtettesként elkövetett bűntette ügyében.

A Németországban menedékkérőként tartózkodó vietnami Then Szan Thant Berlinben az utcán rabolták el 2017. július 23-án. A német rendőrség szerint az emberrabláshoz használt egyik autó három nappal később a szlovák kormány által használt Bôrik szálló előtt állt, pontosan akkor, amikor a vietnami küldöttséggel tárgyalást folytatott Robert Kaliňák akkori belügyminiszter.

Németországban időközben egy tettest elítéltek, s az ítélet szerint Then Szan Than Szlovákiában lépett ki a schengeni övezetből a vietnami kormányküldöttséggel együtt, mégpedig a szlovák kormánygép fedélzetén. Robert Kaliňák az ügy kipattanása óta azt állítja, sejtelme sem volt az emberrablásról, és Szlovákiával szemben visszaélés történt. Miroslav Lajčák külügyminiszter a múlt héten felszólította a vietnami felet, hogy adjon kétségbe vonhatatlan magyarázatot arra, hogyan került Then Szan Than Németországból Vietnamba.

A szlovák ellenzéki pártok közül az OĽaNO és az SaS Denisa Saková belügyminiszter azonnali menesztését követeli.

Saková volt az emberrablás idején a belügyminisztérium államtitkára, s az ellenzék álláspontja szerint csak nehezen lehet elképzelni, hogy nem tudott volna a vietnami titkosszolgálat akciójáról. A belügyminiszter a bírálatra nem reagált, de üdvözölte, hogy az ügyészség és a rendőrség előrelépést tett a nyomozásban.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×