eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 5. hétfő Fatime
Berlin, 2018. május 2.A hivatalos látogatáson Németországban tartózkodó Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár sajtóértekezlete a berlini kancellári hivatalban 2018. május 2-án. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Nyitókép: CLEMENS BILAN

Emberrablási ügybe keveredhetett Szlovákia

Angela Merkel német kancellár a Peter Pellegrini szlovák kormányfővel való találkozója után kijelentette, hogy a Szlovákiában történt februári újságíró-gyilkosságot minél előbb ki kell vizsgálni. Merkel mindezek mellett a napokban nyilvánosságra került vietnami vállalkozó elrablási ügyének felderítését is szorgalmazta.

„Határozottan kifejtettem elvárásomat, hogy Szlovákia mindent kövessen el a februári újságírógyilkosság mielőbbi kivizsgálása érdekében“ – fogalmazott Angela Merkel német kancellár, miután szerda délután találkozott Berlinben Peter Pellegrini szlovák miniszterelnökkel.

Merkel mindezek mellett a napokban nyilvánosságra került vietnami vállalkozó elrablási ügyének felderítését is követeléseinek listájához írta. Trinh Xuan Thanh elrablásának ügyében a német lapok hívták fel a figyelmet Szlovákia szerepvállalására. Elképzelhető ugyanis, hogy a Vietnamban korrupció és dollármilliók elsikkasztása miatt elítélt férfit hamis személyi adatokkal csempészték ki Németországból Szlovákián át Vietnamba, méghozzá a szlovák kormánygéppel.

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök azonban cáfolta a vádakat, és hozzátette, hogy ma délelőtt behívták a külügyminisztériumba Vietnam pozsonyi nagykövetét. „Az egyetlen dolog, amely kivizsgálás tárgyát képezhetné, hogy Szlovákia részéről valamilyen visszaélés történhetett, aminek következményeképp a vietnami férfi a kormánygép utasai közé került. Mindezidáig azonban semmilyen jel sem utal arra, hogy ez így történt volna” – jegyezte meg a kormányfő. A miniszterelnök állítja, hogy a Pozsonyból Moszkvába utazó személyek adatait rögzítő dokumentumban nem szerepel a vietnami férfi neve.

Peter Švec volt katonai pilóta szerint pedig elképzelhető, hogy a férfit hamis személyi adatokkal csempészték át az országhatárokon. Švec hozzátette, hogy meglehetősen nyugtalanító lenne, ha kiderülne, hogy olyan eset áll fenn, amelyről az állami szerveknek, illetve a belügyminisztériumnak egyáltalán nem volt tudomása.

A vietnami vállalkozó elhurcolása tavaly júliusban történt. Robert Kaliňák volt belügyminiszter elmondta, hogy az esetet már augusztus óta vizsgálják, együttműködve a német hatóságokkal. Elemzők szerint Szlovákia részéről gondatlanság is előfordulhatott az ügyben, és olyan rendelet elfogadását követelik, amely a jövőben megvéd a hasonló visszaélésektől.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×