INFORÁDIÓ 
2019. május 21. kedd
Konstantin

szlovákia

emberrablás

kormányválság

Kulcsot mutatnak fel tüntetők Pozsonyban 2018. március 16-án.

Kormánygépen, bedrogozva csempészhettek ki egy férfit Szlovákiából

Újabb kormányválsághoz vezethet az elrabolt vietnami ügye Pozsonyban.

Ismét vihart kavar Szlovákiában annak a vietnami vállalkozónak az ügye, akit tavaly nyáron raboltak el Berlinből és szállítottak haza Vietnamba. A német, majd a szlovák sajtóban megjelent információk szerint

a Robert Kaliňák vezette belügy is részt vett Trinh Xuan Thanh elrablási ügyében.

A férfit hazájában több mint százmillió euró értékű vagyoni visszaélés miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A szlovák belügy valótlannak tartja a sajtó állításait, a vádakat Kaliňák is tagadja. Az ellenzéki pártok a kormány lemondását követelik.

Az emberrablós történet Németországban kezdődött egy évvel ezelőtt. A hullámokat az korbácsolta fel ismét, hogy a német hatóságok egyre több anyagot szivárogtattak ki a nyomozásuk eredményeiről. Köztük arról, hogy

a szlovák illetékesek tevőlegesen hozzájárultak ahhoz, hogy a vietnami titkosszolgálat magával hurcoljon Pozsonyból egy még Berlinben lekapcsolt, majd Szlovákiába csempészett embert.

Amíg Pozsonyban próbálták eltussolni az ügyet, addig Németország továbbra is intenzíven nyomoz az emberrablási ügyben. A férfit Berlinből rabolták el, majd egy Szlovákiában járó vietnami delegáció tagjai hurcolták haza. A német sajtó szerint

Pozsonyban a szlovák kormánygépre összeverve és kábítószer hatása alatt ültették fel.

Robert Kaliňák volt belügyminiszter továbbra is kategorikusan visszautasítja, hogy Szlovákia tudatosan részt vett volna az emberrablásban. „Minden lehetséges eszközzel védekezni fogunk, beleértve akár a hazugságvizsgálót is, amelynek hajlandó vagyok alávetni magam” – mondta a belügyminisztérium korábbi vezetője.

A főügyészség azonban már jelezte, hogy vizsgálatot indít az elrabolt vietnami vállalkozó ügyében.

Jaromír Čižnár főügyész kezdeményezte a három legfőbb közjogi méltóság találkozóját is. Az ellenzék pedig akkor lenne elégedett, ha a kormány lemondana. „Az ország biztonságának és szuverenitásának veszélyeztetése miatt a miniszterelnöknek a kormánnyal együtt be kellene nyújtania a lemondását” – fogalmazott Veronika Remišová, az OĽaNO képviselője.

Bugár Béla a kormánypárti Híd elnöke közölte: „Abban a pillanatban, ha kiderül, hogy ezek a vádak valóságosak, akkor azt mondom, hogy ebben a kormánykoalícióban nincs mit keresnünk.” A botránnyá dagadt üggyel csütörtökön a szlovák parlament védelmi bizottsága is foglalkozik. A tárgyalásra meghívták a belügyminisztert is. Pénteken a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottság ül össze.

Nyitókép: MTI
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018