eur:
394.5
usd:
369.79
bux:
65295.07
2024. április 19. péntek Emma
Robert Kalinak szlovák belügyminiszter sajtótájékoztatót tart a V4-ek belügyminisztereinek találkozóját követően a Belügyminisztériumban 2017. október 5-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Hazugságvizsgálat is előkerült a vállalkozó elrablásának ügyében

Egyre több jel utal arra, hogy a szlovák állami szervek 2017 nyarán valóban segédkeztek a vietnami vállalkozó, Trinh Xuan Thanh elrablásában. A schengeni zónából való kijuttatásában a gyanú szerint épp a szlovák kormánygép játszott kulcsszerepet. Hétfőn délután találkozott egymással a három legfőbb közjogi méltóság, hogy megfékezzék a vietnámi állampolgár elrablása körül kialakult feszültség fokozódását.

A vietnámi vállalkozót, akit hazájában több mint százmillió euró értékű vagyoni visszaélés miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek, tavaly nyáron rabolták el Németországban, majd a gyanú szerint a szlovák kormánygéppel szállították Vietnámba. A botrányt kavart ügy kapcsán találkozott egymással a három legfőbb szlovák közjogi méltóság: Andrej Kiska államfő, Peter Pellegrini miniszterelnök és Andrej Danko házelnök.

A találkozón jelen volt Jaromír Čižnár főügyész is, de a helyzet feszültségét jól példázza, hogy már negyed óra után elhagyta a találkozó helyszínét, majd élesen bírálta az államfőt, miszerint kijelentései pusztán politikai célokat szolgálnak.

Andrej Kiska a találkozót megelőzően ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a vietnámi vállalkozó elrablásának ügyében a Szlovák Köztársaságnak és intézményeinek kell rendet tennie, s ha ezt valaki meggátolja, akkor meg kell hozni a megfelelő intézkedéseket.

Az államfő nem rejtette véka alá gondolatait, és kimondta:

„Saková miniszterasszony elvesztette a bizalmamat. A volt belügyminiszter, Robert Kaliňák jobbkezeként viselkedik, és akadályozza a történtek becsületes kivizsgálását”

– fogalmazott Andrej Kiska.

Peter Pellegrini miniszterelnök tudatta, hogy Denisa Saková belügyminiszter feloldotta a titoktartás alól a diplomáciai missziókat felügyelő hivatal munkatársait, így azok vallomást tehetnek a vietnámi férfi elrablásának ügyében. A szlovák kormánygéppel történt esetleges visszaélést a belügyminisztériumon belül vizsgálják, majd ezt Saková közvetlenül ellenőrzi.

„A tiszta igazság az egyetlen lehetséges megoldása a kialakult helyzetnek”

– hangsúlyozta Peter Pellegrini miniszterelnök. Hozzátette, hogy ennek érdekében a belügyminiszternek garantálnia kell a vietnámi vállalkozó elrablásának független kivizsgálását. „Olyan kijelentéseket tenni, hogy valaki bízik-e vagy sem a miniszter asszonyban – anélkül, hogy ismernénk a nyomozás eredményeit vagy bármely más körülményét –, jelenleg inkább csak politizálás, mintsem tényleges valóság“ – mondta a kormányfő. Peter Pellegrini leszögezte,

ha bebizonyosodik, hogy a vietnámi fél visszaélt a kormány bizalmával és emberrablásra használta a kormánygépet, az vissza fog tükröződni a két ország diplomáciai kapcsolatában.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×