eur:
395.3
usd:
371.23
bux:
65144.22
2024. április 19. péntek Emma
Pozsony, 2018. március 16.Robert Fico szlovák miniszterelnök lemondását ünneplik tüntetők, akik Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását követelik Pozsonyban 2018. március 16-án. A felirat jelentése: mindannyian Janért. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Aggódik a Szlovákiát ellenőrző EP-küldöttség

A februári újságíró-gyilkosság utáni helyzetet elemezték, és nem elégedettek azzal, amit Pozsonyban láttak az Európai Parlament képviselői.

Kedden este befejeződött az európai parlamenti képviselők küldöttségének szlovákiai látogatása, akik

Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese februárban történt meggyilkolásának kivizsgálására valamint a jogállamiság helyzetére összpontosítottak.

Az EP-képviselők súlyos aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a szlovák kormány nem képes elhatárolódni a múltbéli ellentmondásos személyektől.

Az Európai Parlament képviselőiből álló küldöttség e hét elején érkezett Szlovákiába, hogy felmérje egyebek mellett a demokrácia, valamint a sajtószabadság helyzetét, és górcső alá vegye a korrupciót. Szlovákián kívül Máltára is egy öt képviselőből álló csoportot küldenek.

A két országban az a közös, hogy korábban Máltán, februárban pedig Szlovákiában is meggyilkoltak egy újságírót a munkája miatt.

A küldöttség kétnapos látogatása során találkozott Andrej Kiska államfővel, Dušan Kováčik főügyésszel, Denisa Saková bel-, és Gál Gábor igazságügyi miniszterrel, akik meggyőzték az EP-képviselőit arról, hogy az állam igyekszik kivizsgálni a példanélküli gyilkosságot. Gál Gábor az alkotmánybíró-választás tervezett új szabályairól tájékoztatta a küldöttséget. Emlékeztetett, hogy a jelöltek nyilvános meghallgatása átláthatóbbá és igazságosabbá teszi majd a bíróválasztási rendszert Szlovákiában.

A küldöttség ugyanakkor súlyos aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a kormány nem képes elhatárolódni a múlttól. „Látjuk, hogy az új kormány és az új miniszterelnök kész változtatni, de

attól tartunk, hogy azok az emberek, akik önként távoztak posztjukról, vagy akiket leváltottak, néhány hónap után visszatérnek. Jóllehet, új posztra, de ugyan azokról a személyekről van szó”

– mondta Sophie in't Veld holland liberális európai parlamenti képviselő, a küldöttség vezetője.

Ilyen személy például Tibor Gašpar korábbi rendőrfőkapitány, aki jelenleg a belügyminiszter tanácsadója. „A korábbi rendőrfőkapitány most semmilyen jelentős funkciót nem tölt be, teljesen távol van a rendőrség működésétől” – magyarázta a szlovák kormányfő. Pellegrini bízik a brüsszeli képviselők józan ítélőképességében, és sok pozitív változást lát az országban az újságíró meggyilkolása óta, de nehezményezte Andrej Kiska kijelentését. A köztársasági elnök ugyanis azt mondta:

„Nem látunk semmilyen alapvető lépést, amely visszaadná az emberek államba vetett bizalmát.”

Peter Pellegrini szerint az államfő ahelyett, hogy védené, befeketíti Szlovákiát. A küldöttség egyelőre nem tervez szankciókat, ám a látogatásról szóló jelentés még nem készült el.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×