INFORÁDIÓ 
2019. március 24. vasárnap
Gábor, Karina

donald trump

oroszország

szíria

rakétatámadás

Trump: Oroszok, készüljetek a szép és új amerikai rakétákra!

Trump: "Oroszok, készüljetek a szép és új amerikai rakétákra!"

Oroszország figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy tartózkodjon a szíriai katonai csapástól. Trump amerikai elnök a hét közepére ígért kemény választ arra, hogy a nyugati szövetségesek szerint az Aszad-rezsim vegyifegyver támadást hajtott végre a szíriai főváros közelében. Most az oroszoknak is üzent: készüljenek a rakétatámadásra.

Hirtelen feladta orosz-barátságát Donald Trump és a Szíriába vezényelt orosz erők értésére adta: készülhetnek az amerikai rakétatámadásra. Azt írta a Twitteren, hogy ha az oroszok készek lelőni a szövetségesükre irányított rakétákat, akkor

„Készülj Oroszország! Jönnek majd a szép, új és okos rakéták. Nem kéne az elgázosító állat partnerének lenni, aki élvezi, hogy gyilkolhatja a saját népét!”

Trump ezzel Aszad szíriai elnökre utalt – a nyugati szövetségesek szerint az Aszad-hű erők sokkoló vegyi fegyver támadást hajtottak végre a hétvégén az ostromlott Kelet-Gútában, ahol később a szíriai és orosz erők alkut kötöttek a zsugorodó területre beszorult lázadókkal azok elvonulásáról.

Ezt megelőzően kedden tovább folytatódtak a hidegháborús retorikát idéző vádaskodások az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

„Még egyszer felszólítom Önöket, tartózkodjanak attól, amit most terveznek” – mondta az orosz ENSZ-nagykövet, miközben a felszólaló amerikai képviselő azt állította „az oroszok aláásták a szervezet hitelét azzal, hogy bármilyen érdemi javaslatot megvétóznak”.

A nyugatiak egy olyan határozatot akartak elfogadtatni, amely nemzetközi vizsgálatot indított volna az állítólagos vegyi fegyver támadás ügyében és a felelősöket is megnevezte volna.

Az oroszok szerint azonban mindez csak játék, amely előkészíti a katonai csapást. Ezért megvétózták a javaslatot, majd saját elképzelést nyújtottak be, amely szerint csak a Biztonsági Tanács – ahol vétóval bírnak – mondhatná ki, hogy ki a felelős – ezt viszont ellenfeleik vetették el.

Közben a szíriai kormány meghívására Szíriába utazik a Vegyi Fegyverek Elterjedését Korlátozó Szervezet (az OPCW) küldöttsége, de ők nem a felelősöket fogják keresni és kétséges, hogy bejuthatnak-e Kelet-Gútába.

A Trump által beharangozott katonai csapáshoz Franciaország és valószínűleg Nagy-Britannia is csatlakozik.

Erre válaszul a libanoni orosz nagykövet és katonai vezetők azt mondták: Szíriában szolgáló erőik lelőhetik a bejövő rakétákat és a rakéták indítóállásait is támadhatják – ezek azonban amerikai hadihajók lehetnek, ami burkolt figyelmeztetés a felek közötti közvetlen konfrontáció lehetőségére.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta: Putyin elnök nem készül beszélgetésre a nyugati vezetőkkel, de remélik, hogy a felek elkerülik a konfrontációhoz vezető lépéseket.

Kapcsolódó hang

Trump: "Oroszok, készüljetek a szép és új amerikai rakétákra!"
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018