eur:
393.09
usd:
367.1
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
New York, 2018. április 11.Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai az Egyesült Államok határozattervezetéről szavaznak a Szíriában végrehajtott vegyifegyver-támadások ügyében tartott ülésen a világszervezet New York-i székházában 2018. április 10-én. (MTI/EPA/Justin Lane)
Nyitókép: JUSTIN LANE

Hidegháborús vádaskodások az ENSZ-ben

Oroszország figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy tartózkodjon a szíriai katonai csapástól. Trump elnök a hét közepére ígért kemény választ arra, hogy a nyugati szövetségesek szerint az Aszad-rezsim vegyifegyver-támadást hajtott végre a szíriai főváros közelében.

Kedden tovább folytatódtak a kemény és hidegháborús retorikát idéző vádaskodások az ENSZ Biztonsági Tanácsában, miközben az Egyesült Államok és a szövetségesei arra készülnek, hogy az Aszad-kormányt büntetve beavatkoznak a szíriai polgárháborúba.

Az indok továbbra is az a Damaszkusz-környéki állítólagos vegyifegyver támadás, amit Washington szerint a rezsimhez hű erők követtek el egy kicsi és egyre zsugorodó, a lázadók kezén maradt terület ellen, súlyos polgári áldozatokat okozva. Az állítólagos támadás után a szíriai kormány és az oroszok alkut kötöttek a területet ellenőrző lázadó szervezettel annak elvonulásáról.

Damaszkusz azonban cáfolja, hogy vegyi fegyvert alkalmazott volna, fő szövetségese és a nyugatiak haragját magára vonó Oroszország pedig vehemensen védi a szíriai vezetést az ENSZ-ben.

„Még egyszer felszólítom Önöket, tartózkodjanak attól, amit most terveznek”

– mondta az orosz ENSZ-nagykövet a Biztonsági Tanácsban, miközben a felszólaló amerikai nagykövet azt állította „az oroszok aláásták a szervezet hitelét azzal, hogy bármilyen érdemi javaslatot megvétóznak”.

A nyugatiak egy olyan határozatot akartak elfogadtatni, amely nemzetközi vizsgálatot indított volna az állítólagos vegyi fegyver támadás ügyében, és a felelősöket is megnevezte volna.

Az oroszok szerint azonban mindez csak játék, amely előkészíti a katonai csapást. Ezért megvétózták a javaslatot, majd saját elképzelést nyújtottak be, amely szerint csak a Biztonsági Tanács – ahol vétóval bírnak – mondhatná ki, hogy ki a felelős – ezt viszont ellenfeleik vetették el.

Közben Szíriába utazik a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) küldöttsége, de ők nem a felelősöket fogják keresni. Trump amerikai elnök és Macron francia államfő jelezte, hogy a szíriai rezsim katonai csapásra számíthat tőlük, amihez Nagy-Britannia is csatlakozhat. Erre válaszul a libanoni orosz nagykövet azt mondta: Szíriában szolgáló erőik lelőhetik a bejövő rakétákat, és esetlen a rakéták indítóállásait is támadhatják – ezek azonban amerikai hadihajók lehetnek, ami burkolt figyelmeztetés a felek közötti közvetlen konfrontáció lehetőségére.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×