eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Damaszkusz, 2018. április 8.A SANA szíriai állami hírügynökség képén sebesült civileket részesítenek elsősegélyben a damaszkuszi al-Múvaszat Kórházban 2018. április 7-én. A szíriai kormányerők szerint megállapodás született a Damaszkusz északkeleti elővárosát, Dúmát ellenőrző Dzsejs al-Iszlám lázadócsoport foglyainak elengedéséről, cserébe a fegyveresek szabad elvonulásáért. A lázadócsoport április 7-én újraindította hadműveleteit a kormányerők ellen Dúmában, ezért megszakadt az ottani civilek, a lázadók és a családtagjaik evakuálása. Az orosz közvetítéssel született megállapodás értelmében a harcosok beszolgáltatják nehéz- és közepes fegyvereiket a kormányerőknek, és április 10-ig a török határ mentén fekvő Dzsarabluszba távozhatnak sértetlenül. (MTI/AP/SANA)
Nyitókép: -

Már csak Trump parancsára vár az amerikai haderő

A hétvégére tolódhat ki Donald Trump amerikai elnök beharangozott katonai csapása a szíriai kormány ellen. Az amerikai elnök és nyugati szövetségesei ezzel az Aszad-elnök erőinek tulajdonított, állítólagos vegyifegyver-támadást akarják büntetni. Közben az orosz erők közölték: a rezsim erői visszafoglalták a Damaszkusz-közeli Kelet-Gútát.

Az orosz katonai vezetés szerint már a szíriai kormány zászlója leng a sokáig ostromlott, Damaszkusz-közeli Kelet-Gútában, miközben az orosz katonai rendőrség tagjai járőröznek a területen. Az oroszok úgynevezett Szíriai Megbékélési Központjának vezetője, Jurij Jevtusenko tábornok „Szíria története jelentős eseményének” nevezte a hivatalos zászló felvonását. Mindez abban a Dúma városban történt, ahol aktivisták és a nyugatiak szerint a rezsim erői vegyifegyer-támadást hajtottak végre, több tucat civil halálát okozva.

Egyelőre nem világos, hogy mi történik a Dzsais al-Iszlam fegyveres szervezet tagjaival, akik a területen álltak ellent az Aszadhoz hű erők ostromának. Korábbi, hasonló esetekben a kormányerők és az oroszok megállapodtak a fegyveresek elvonulásáról, akik a kormányellenes erők területeire távozhattak. Eddig több tízezer polgári lakos hagyta el a területet a győztesek által létrehozott, úgynevezett „humanitárius korridoron” keresztül.

A habzó szájú és rángatózó emberekről és halott gyerekekről készült videók hitelességét a szíriaiak és az oroszok megkérdőjelezték, miközben a BBC csütörtökön már idézőjelben írt a vegyifegyver-támadásról.

Közben várat magára a Donald Trump amerikai elnök által a hét közepére beharangozott katonai csapás a szíriai kormányerők ellen. Trump mostanra ígérte a döntést arról, hogy mit is fog tenni, de egy szóvivője elismerte, hogy még fontolgatja a lehetőségeket.

Az amerikai hadvezetés közben azt mondja:

az asztalára tették az opciókat, és várják, hogy az elnök válasszon.

Trump szerdán kardcsörtető üzenetben nemcsak Aszadot, hanem az őt támogató oroszokat is figyelmeztette, hogy „jönnek a szép, új amerikai rakéták”, majd egy másik Twitter-bejegyzésben békülékenyebb hangnemet ütött meg és együttműködést ajánlott az oroszoknak.

Felmerül a kérdés, hogy Trump az általa élesen bírált elődjéhez, Barack Obamához hasonlóan megálljt parancsol-e az utólsó pillanatban. Obama 2013-ban közölte, hogy az Aszad-kormányzat egy neki tulajdonított vegyifegyver-támadás miatt átlépte a határt, de végül nem indította meg az amerikai hadigépezetet.

Trump tavaly egyszer már „odacsapott” több tucat cirkálórakétával, de bírálói ezt inkább a médiának szánt látszatintézkedésnek nevezték. Mostani fenyegetése viszont felveti a lehetőséget, hogy Szíriában szolgáló orosz katonák is meghalhatnak, aminek nyomán viszont az oroszok közvetlenül harcba keveredhetnének az amerikaiakkal.

A BBC így már felvetette a kérdést biztonságpolitikai szakértőknek: a harmadik világháború felé haladunk-e? Az összeállítás azonban nem adta meg az egyértelmű választ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×