eur:
393.73
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Constanca, 2014. április 14.Az amerikai hadsereg (földközi-tengeri) Hatodik Flottájához tartozó Donald Cook romboló a fekete-tengeri constancai kikötőjében 2014. április 14-én. A Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépekkel és Aegis rakétavédelmi rendszerrel is felfegyverzett Donald Cook április 17-ig marad a constancai kikötőben. (MTI/EPA/Robert Ghement)
Nyitókép: Robert Ghement

Robbanásveszélyes helyzet: felsorakoztak az amerikai hadihajók

Hogyan válaszol Donald Trump amerikai elnök a szombati állítólagos vegyifegyver-támadásra Szíriában, amelynek nyomán megfenyegette az Aszad-kormányzatot és az őt támogató oroszokat és irániakat? Bár Trump korábban azt mondta, kivonná katonáit Szíriából, most úgy tűnik, egyre több amerikai haditechnika érkezik a térségbe.

Büntetőcsapásra készülve a Földközi-tengeren tartózkodik négy amerikai hadihajó, a USS Ramage, a Mahan, a Gravely és a Barry. Mindez arra utal, hogy Donald Trump újabb cirkálórakéta-támadással készül demonstrálni, hogy az Egyesült Államok nem tűri a vegyi fegyverek bevetését a konfliktusban.

Az orosz média említi még a Donald Cook rombolót, amely a Hürriyet török újság szerint 100 kilométerre megközelítette az oroszok szíriai haditengerészeti támaszpontját, Tartusz kikötőjét.

A hajó, amely többször farkasszemet nézett az oroszokkal

Ez volt az a hajó, amely a Krím Ukrajnától történt elcsatolása után, 2014-ben megjelent a Fekete-tengeren és két évvel később a Balti-tengeren is. Mindkét alkalommal többször átrepültek felette orosz harci gépek és körözött felette egy orosz harci helikopter is. A Pentagon bírálta a lépést, és azt mondta, hogy „a fegyverhasználat szabályai szerint lelőhették volna”.

A hajót felszerelték az Aegis rakétavédelmi rendszer eszközeivel, ami azt jelenti, hogy nemcsak támadásra használt Tomahawk cikrálórakétákat tud kilőni, hanem elméletileg képes lelőni rövid és közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.

Provokációnak tartják a fegyverzetét

Oroszország korábbi keményvonalas NATO-képviselője, a most miniszterelnök-helyettesként dolgozó Dmitrij Rogozin azt mondta, hogy hazája „a legkeményebben reagál majd bármely, ezzel a rendszerrel felszerelt amerikai hajóra, amely megközelíti partjait”.

A Hürriyet azt állította, hogy a Szíriához közeledő Cook felett már négyszer átrepültek orosz harci gépek, de a Pentagonnak a lapnak nyilatkozó képviselője ezt tagadta. Arról, hogy az oroszok régi ellenfele, a Cook a térségben van, korábban a Washington Post is írt.

A szíriaiak is mozgatják haditechnikájukat

Donald Trump keményhangú nyilatkozatban ígért rövid időn belül katonai csapást a szíriai hadsereg által már jelentős részben visszafoglalt Kelet-Gútában elkövetett és a rezsimnek tulajdonított állítólagos vegyifegyver-támadás nyomán, amelyben a nyugati média és aktivisták szerint több tucat polgári lakos, köztük gyerek is meghalt.

Moszkva szerint mindez „álhír” és „provokáció”, amelynek célja, hogy eltereljék a figyelmet az oroszok és a nyugatiak közötti feszültséget elmélyítő Szkripal-ügyről, amelynek fejleményeként kedden bejelentették, hogy elhagyhatja a kórházat a korábban haldoklónak kikiáltott Julija Szkripal.

Közben a The Wall Street Journal című lap szerint még egy további rombolót, a USS Portert is a szíriai partokhoz küldhetnek az amerikaiak. Nem nyugati források még egy sor amerikai tengeralattjárót is említenek.

Mindeközben a szíriai légierő legjobb gépeit az oroszok Hmejmim légibázisra dobják át és átvezénylik a szíriai hadsereg 4. páncélos dandárját, amely Damaszkusz közelében állomásozik.

Kemény csapást és a szíriai kormány elleni hadjáratot akarnak Trumptól

Elemzők szerint a várható amerikai támadásban a brit és a francia szövetségesek is részt vehetnek.

Az amerikai külpolitikai magazin, a Foreign Policy szerint Trump elnöknek most „keményen kell odacsapnia és nagyobb kampányt kell indítania az Aszad-kormány ellen”, mert a tavaly áprilisi, hasonló indokkal végrehajtott szíriai rakétatámadásának nem sok eredménye volt.

A lap szakértője szerint „több célpontot” és a szíriai kormányhoz tartozó létesítmények folyamatos támadását kell mérlegelni, és az amerikai hadvezetésben „lesznek olyanok, akik nagyon kemény csapást akarnak”. Mindez felveti a kérdést, hogy az Egyesült Államok konfrontációba keveredik-e Aszad fő támogatójával, Oroszországgal – ismeri el a cikk írója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×