eur:
394.42
usd:
370.73
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Ennyien vesztették el eddig a szlovák állampolgárságukat

Szlovákiában a hatályos állampolgársági törvény értelmében eddig 1 529-en vesztették el szlovák állampolgárságukat. Legtöbben, 421 személy a cseh állampolgárság felvétele miatt veszítette el a szlovákot, a magyart állampolgárság felvételének bejelentése miatt 76-an veszítették el szlovák állampolgárságukat – derül ki a szlovák belügyminisztérium statisztikai adataiból.

A Robert Fico első kormánya által hozott jogszabály értelmében azok veszítik el a szlovák állampolgárságukat, akik felveszik más ország állampolgárságát. A szlovák rendelkezés

a 2010-es magyar törvény ellen született, amely a határon túl élő magyarok számára egyszerűbbé tette a magyar állampolgárság felvételét. Szlovákiában azóta többen a nyilvánosság előtt is felvállalták, hogy felvették a magyar állampolgárságot, automatikusan elveszítve ezzel a szlovákot. A belügy legfrissebb jelentése szerint ők most 76-an vannak, ám azok a személyek, akik a magyar állampolgárság felvételét nem jelezték a szlovák belügyminisztériumnak, nem kerültek be a nyilvántartásba.

A magyar állampolgárságot felvevők csak az ötödikek a sorban, 2011 óta ugyanis jóval többen lettek cseh, német, osztrák és brit állampolgárok. A cseh állampolgárságot 421, a németet 363, az osztrákot 225, a britet 144 korábbi szlovák állampolgár vette fel. Ezen kívül további 22 nemzet polgáraivá váltak a szlovákok.

A sokat bírált állampolgársági törvény elfogadása óta több kísérlet is született a jogszabály finomítására, de egyik sem járt sikerrel. A jelenlegi jogszabállyal az alkotmánybíróság is foglalkozott, ám azt, hogy alkotmányellenes-e vagy sem, máig nem mondta ki. A belügyi tárca a korábban jelzett módosítást mindeddig nem terjesztette a pozsonyi parlament elé, s a legutóbbi nyilatkozatok alapján úgy tűnik, ez továbbra is várat magára.

Részmegoldás csupán, hogy 2015 februárja óta lehetséges a szlovák állampolgárság speciális, kivételes okokból történő adományozása, pontosabban visszaadása. Egy belügyi rendelet lehetővé teszi, hogy a volt szlovák állampolgárok, akik 1993. január 1-je után vesztették el szlovák állampolgárságukat, visszaigényelhessék azt. Kérelmük elbírálásakor azokat a tényeket is figyelembe veszik, amelyek miatt elvesztették a szlovák állampolgárságukat, valamint, hogy az illető milyen módon és feltételek mellett szerezte meg az idegen ország állampolgárságát.

Eddig 239-en kérték vissza állampolgárságukat, s mintegy 170-en vissza is kapták, a többi kérvény elbírálása még folyamatban van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×