eur:
394.63
usd:
371.87
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Angela Merkelnek megkönnyebbülés lehet a népszavazás eredménye

A brit baloldali lapok az érvénytelenséget, a jobboldaliak a "nem" szavazatok nagy többségét hangsúlyozzák.

A brit baloldali napilap, a The Guardian megfogalmazásában Orbán Viktor miniszterelnök nem tudta szavazásra bírni a jogosultak megkívánt ötven százalékát, tehát a népszavazás érvénytelen lett. Az eredmény - írja a The Guardian - megkönnyebbülést jelent Angela Merkel kancellár és a brüsszeli uniós vezetők számára.

A népszavazás nemzetközi szempontból nézve a lap szerint nem csak az unió kvótaszisztémájáról szólt, hanem a nemzetállamok és a liberáldemokrácia jövőjéről is az európai társuláson belül.

A The Guardian olyan magyar elemzőket idéz, akik szerint mivel Orbán Viktor felfokozta a várakozást, az érvénytelenséget bírálói vereségnek fogják beállítani, jóllehet, nem lebecsülendő tény, hogy több mint hárommillióan járultak az urnákhoz, és az eredményre hivatkozva Orbán Viktor azt mondhatja, hogy mögé állt a magyar nemzet. Amire viszont Brüsszel válasza az lehet, hogy mégsem sikerült érvényes népszavazást rendeznie.

A konzervatív Daily Telegraph szavazni érkezett, népviseletes falusi asszonyokról közöl fotót, és a "nem" szavazatok nagy többségét emeli ki. Magyarország eszerint elutasítja a kvóta-szisztémát. A lap megjegyzi, hogy Orbán Viktor kampánya erősen összpontosított az ISIL Európában elkövetett terrorcselekményeire.

A "nem" szavazatok túlnyomó arányát a Daily Telegraph szerint a magyar miniszterelnök arra használhatja fel, hogy Brüsszelben hatékonyabbá tegye az úgynevezett kulturális "ellenforradalmát" az uniós hatalomközpontosítás ellen.

A Financial Times budapesti tudósítója, Andrew Byrne úgy látja, hogy az 50 százalékos szavazói részvétel elérésének kudarca csapás Orbán Viktor számára, de a lap megjegyzi, hogy a magyar kormányfőt ez nem tántorítja el céljai megvalósításától. A felvetett migránsügyi kérdésre adott "nem" válasz mindazonáltal alkotmánymódosítási javaslat beterjesztésére nyújt lehetőséget Orbán Viktornak.

A Financial Times megjegyzi, hogy a népszavazás eredménytelensége kiteszi a kormányt jobbról és balról érkező támadásoknak. A brit lapnak máris nyilatkozott a Jobbik külügyi szóvivője, Gyöngyösi Márton, aki szerint a népszavazás felelőtlen kísérlet volt a kormány részéről népszerűsége növelésére. Több mint egy tucat emberjogi csoport pedig a szavazás bojkottjára és a szavazólapok elrontására szólított fel.

A BBC állandó budapesti tudósítója, Nick Thorpe úgy látja, hogy a népszavazás eredménytelensége csalódás lehet a Fidesz-kormány számára a hónapokon át tartó, költséges kampány után. De idézi a magyar kormányfőt, aki azt mondta, hogy a "magyarok tudják, mi a tét, és mindennél fontosabb a nép akaratának érvényesítése."

Nagy-Britannia független TV-adója, az ITV esti híreiben a magyar népszavazás eredménytelenségét emelte ki, de rámutatott, hogy az ellenzék nem próbált győzni, hanem távolmaradásra biztatta támogatóit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×