INFORÁDIÓ
2023. március 20. hétfő
Klaudia

hírek

inforádió

tudósítóink

kvótanépszavazás

népszavazás

brit sajtó

sajtóvisszhang

angela merkel

orbán viktor

Angela Merkelnek megkönnyebbülés lehet a népszavazás eredménye

Infostart

A brit baloldali lapok az érvénytelenséget, a jobboldaliak a "nem" szavazatok nagy többségét hangsúlyozzák.

A brit baloldali napilap, a The Guardian megfogalmazásában Orbán Viktor miniszterelnök nem tudta szavazásra bírni a jogosultak megkívánt ötven százalékát, tehát a népszavazás érvénytelen lett. Az eredmény - írja a The Guardian - megkönnyebbülést jelent Angela Merkel kancellár és a brüsszeli uniós vezetők számára.

A népszavazás nemzetközi szempontból nézve a lap szerint nem csak az unió kvótaszisztémájáról szólt, hanem a nemzetállamok és a liberáldemokrácia jövőjéről is az európai társuláson belül.

A The Guardian olyan magyar elemzőket idéz, akik szerint mivel Orbán Viktor felfokozta a várakozást, az érvénytelenséget bírálói vereségnek fogják beállítani, jóllehet, nem lebecsülendő tény, hogy több mint hárommillióan járultak az urnákhoz, és az eredményre hivatkozva Orbán Viktor azt mondhatja, hogy mögé állt a magyar nemzet. Amire viszont Brüsszel válasza az lehet, hogy mégsem sikerült érvényes népszavazást rendeznie.

A konzervatív Daily Telegraph szavazni érkezett, népviseletes falusi asszonyokról közöl fotót, és a "nem" szavazatok nagy többségét emeli ki. Magyarország eszerint elutasítja a kvóta-szisztémát. A lap megjegyzi, hogy Orbán Viktor kampánya erősen összpontosított az ISIL Európában elkövetett terrorcselekményeire.

A "nem" szavazatok túlnyomó arányát a Daily Telegraph szerint a magyar miniszterelnök arra használhatja fel, hogy Brüsszelben hatékonyabbá tegye az úgynevezett kulturális "ellenforradalmát" az uniós hatalomközpontosítás ellen.

A Financial Times budapesti tudósítója, Andrew Byrne úgy látja, hogy az 50 százalékos szavazói részvétel elérésének kudarca csapás Orbán Viktor számára, de a lap megjegyzi, hogy a magyar kormányfőt ez nem tántorítja el céljai megvalósításától. A felvetett migránsügyi kérdésre adott "nem" válasz mindazonáltal alkotmánymódosítási javaslat beterjesztésére nyújt lehetőséget Orbán Viktornak.

A Financial Times megjegyzi, hogy a népszavazás eredménytelensége kiteszi a kormányt jobbról és balról érkező támadásoknak. A brit lapnak máris nyilatkozott a Jobbik külügyi szóvivője, Gyöngyösi Márton, aki szerint a népszavazás felelőtlen kísérlet volt a kormány részéről népszerűsége növelésére. Több mint egy tucat emberjogi csoport pedig a szavazás bojkottjára és a szavazólapok elrontására szólított fel.

A BBC állandó budapesti tudósítója, Nick Thorpe úgy látja, hogy a népszavazás eredménytelensége csalódás lehet a Fidesz-kormány számára a hónapokon át tartó, költséges kampány után. De idézi a magyar kormányfőt, aki azt mondta, hogy a "magyarok tudják, mi a tét, és mindennél fontosabb a nép akaratának érvényesítése."

Nagy-Britannia független TV-adója, az ITV esti híreiben a magyar népszavazás eredménytelenségét emelte ki, de rámutatott, hogy az ellenzék nem próbált győzni, hanem távolmaradásra biztatta támogatóit.

Kapcsolódó hang

Angela Merkelnek megkönnyebbülés lehet a népszavazás eredménye
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018