eur:
393.96
usd:
364.65
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Durvul a mohamedán-keresztény viszály a német menekülttáborokban

Folyamatosan csökken a Németországba érkező menedékkérők száma. Áprilisban 15 941 személyt regisztráltak a márciusi 20 608 után. Noha a hatóságok fogadkoznak az ügyintézés felgyorsítására, a táborokban és menekültszállásokon élők között egyre feszültebb a helyzet a mohamedánok és a keresztények között.

A migránsok ügyeinek intézésével megbízott hivatal elnöke kijelentette, hogy idén 1 millió menedékkérelmet fognak elbírálni. Egyes esetekben már két nap alatt várható a döntéshozatal – fűzte hozzá és utalt arra, hogy ezáltal is megpróbálják lerövidíteni a táborokban, illetve a menekültszállásokon eltöltött időszakot. Ennek érdekében 600 új alkalmazott felvételével bővítik a hivatal létszámát.

A nyilatkozat kapcsolatban áll azokkal a jelentésekkel, amelyek szerint egyre fokozódik a feszültség az ügyük intézésére váró migránsok körében. A viszály forrása legtöbbször vallási eredetű, mert a Szíriából, Irakból valamint Afganisztánból származó közel 40 ezer kereszténnyel szemben mohamedán honfitársaiknak alapvető előítéleteik vannak, amelyek alapján nem egyszer ellenségnek tekintik, és ahol lehet, hátrányos megkülönböztetésben részesítik őket.

Ebben kulcsszerep jut a biztonsági személyzetnek, mert ezeknek tagjai is a legtöbb esetben mohamedánok, így a keresztény károsultaknak gyakorlatilag nincs kihez fordulniuk panaszuk orvoslása végett.

A német egyházak sem siettek eddig a segítségükre, de most a protestáns felekezetek által életre hívott, magát Nyílt Kapuknak nevező segélyszervezet jelentést készített a menekültszállásokon, illetve táborokban uralkodó feszültségről, amely több mint 200 esetben tettlegességig fajult és súlyos sérülésekkel járt.

A szervezet szóvivője szerint több esetben az is előfordult, hogy keresztény családok mohamedán honfitársaik zaklatásai elől inkább lemondtak a németországi menedékjog kivárásától és hazaindultak.

A probléma komoly dilemmát jelent a keresztény egyházaknak, amelyek eddig ellenezték, hogy az iszlám hívőket külön táborokban helyezzék el. Ehelyett – az illetékes hatóságokkal együtt – úgy igyekeznek csökkenteni a feszültséget, hogy kibővítik a nem mohamedán őrszemélyzet létszámát és több nem mohamedán tolmácsot küldenek a menekültek szálláshelyeire.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×