eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Óriási botrány dúl a brit szocialistáknál

Antiszemitizmussal vádolják a brit Munkáspártot, sorra lépnek vissza százezreket adományozó szponzorok, és a botrány, amely egy parlamenti képviselő meghökkentő kijelentésével kezdődött, immár veszélyezteti Jeremy Corbyn pártvezér pozícióját.

A brit szocialisták antiszemitizmus-botránya úgy kezdődött, hogy Naseem Shah pakisztáni származású, de már Angliában született parlamenti képviselőnő, Izrael bírálója, azt a könnyed megjegyzésnek szánt kijelentést tette, hogy "Amerika nagyon nagy ország, oda lehetne telepíteni egész Izraelt a közel-keleti problémák megoldása érdekében."

A brit közvélemény elszörnyedve fogadta ezt a rosszízű, antiszemita ostobaságot, és párttársai figyelmeztették a képviselőnőt, hogy azonnal kérjen bocsánatot.

Naseem Shah, akit tavaly a színesek által lakott nagy iparvárosban, Bradfordban választottak képviselővé, igen határozott kiállású politikus asszony, sok viszontagságot megélt élete negyvenkét éve alatt. Kislány volt, amikor apja megszöktette a szomszéd tizenhat éves lányát, és eltűnt.

Édesanyja új társat talált magának, aki azonban molesztálta a serdülő lányt, ezért Naseem-et Pakisztánba küldték, bár Angliában nevelkedett. Anyja közben megmérgezte a rabiátus szeretőjét, s ezért tizennégy évet ült börtönben.

Naseem vissztaért Bradfordba, elvégezte az egyetemet és szociális munkás lett. Innen indult a politikai karrierje a brit Labour Munkáspártban. 2015-ben politikai korrektségből jelölték képviselőnek, és tekintettel a szavazótábor összetételére, megválasztották. A parlamentben a pénzügyi árnyékminiszter titkára lett.

Néhány hete tette fel a facebook-jára a vállalhatatlan szöveget Palesztina védelmében, azt állítva, hogy Izrael Hitleréhez hasonló politikát folytat. Pozícióiból azonnal leváltották és párttagságát felfüggesztették.

Shah bocsánatot kért, hangsúlyozva, hogy egyáltalán nem antiszemita, a faji egyenlőség bajnoka, de Izrael politikájával nem ért egyet. Ám azonnal elterjedt a vélekedés, hogy a brit Munkáspárton belül erős az antiszemitizmus. A párt egyik leggazdagabb szponzora, David Abrahams, aki az utóbbi években összesen mintegy 650 ezer fonttal támogatta a Labour-t, most visszalépett.

A botránynak most új fejleménye támadt. A veterán szocialista politikus, London volt polgármestere, Ken Livingston próbálta menteni képviselőtársát, és történelmi ismereteire támaszkodva azt találta mondani, hogy kezdetben Hitler is cionista volt, szerette volna, ha minden németországi zsidó kivándorol az akkori Palesztinába. Naseem Shah csak valami ilyesmire gondolt.

Ezzel a párt olyan presztízsveszteséget szenved napjainkban, hogy végül Ken Livingston tagságát is felfüggesztették. Jeremy Corbyn-t erélytelensége miatt fiatalabb párttársai kezdték támadni, s bár hamarosan választás lesz Wales-ben, el sem utazik oda kampányolni, mert kerülni kívánja a kellemetlen kérdéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×