eur:
389.69
usd:
361.98
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A németek támogatják a menekülteket

A hét közepén a menekültkérdésben leginkább érintett német tartomány, Bajorország kormánya tartott rendkívüli értekezletet a folyamatosan érkezők befogadásáról, de a berlini kormánykoalíció vasárnapra tervezett ülésén is kizárólag ez a téma szerepel. Közben napról napra felgyújtanak valamelyik német településen egy menekültotthont, illetve az újonnan érkezők elszállásolására kiszemelt épületet. A lakosság zöme azonban a polgárháború elől menekülők aktív támogatása mellett van.

A német lakosság fele nem tartja megfelelőnek a hatóságok fellépését az idegenellenes megnyilvánulásokkal szemben. Ez megmutatkozik a kancellár népszerűségének hanyatlásában is, mert sokan Angela Merkel szemére vetik, hogy először csupán augusztus közepén foglalt állást a menekültek befogadásának kérdésében. Azóta azonban gyakorlatilag minden lépését összehangolva Francois Hollande francia elnökkel összeurópai megoldáson fáradozik, amelynek célja az újonnan érkezők elosztását szolgáló kvóták bevezetése.

Ebben támogatja az Európai Unió bizottságának élén álló, Jean-Claude Juncker, az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz, valamint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is, holott Donald Tusk hazájában, Lengyelországban a kormány elzárkózik a menekültek tömeges beengedése elől.

Angela Merkelnek még sincs könnyű dolga, mert a kvóta feltételeit illetően igencsak eltérnek a vélemények: a hét elején Mariano Rajoy spanyol kormányfő berlini látogatása során nem titkolta, hogy a tervezett kvóta alakítását a munkanélküliek számától akarja függővé tenni, márpedig ezen a téren igencsak komoly az eltérés Berlin és Madrid között, azaz Rajoy is úgy vélte, Németországnak nagyobb terhet kell vállalnia ezen a téren, mint Spanyolországnak.

De még a kérdésben szövetségesnek ígérkező francia államfő is inkább a németekre hárítaná a befogadás oroszlánrészét. Tény, hogy a települések három milliárd eurót kapnak idén a szövetségi kormánytól az újonnan érkezők elhelyezésére és - mint a kancellár elmondta - a konténereket előállító cégek gőzerővel dolgoznak, hogy a hideg beköszönte előtt minél több menekültet meleg helyiségben tudjanak elhelyezni. A gazdasági élet vezetői is kedvezően nyilatkoznak az újonnan érkezők foglalkoztatásáról.

Az Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke a tévé ma reggeli adásában úgy vélte, hogy akár fél millió állást is be lehet tölteni a polgárháborús vidékekről származókkal. Ennek persze előfeltétele a német nyelvtudás. A hatóságok ingyenes nyelvtanfolyamot kínálnak azok részére, akik már részesednek a menedékjogban.

A menekültek gyerekei számára a most kezdődő tanévben több mint 3 ezer német újonnan felvett nyelvtanár áll majd rendelkezésre, akiket különleges kiképzésben részesítenek, hogy mielőbb felzárkóztassák a tanköteles külföldi fiatalokat.

Polgári szinten is komoly a segítőkészség: egy most közzétett felmérés szerint a németek 86 százaléka pénz-, vagy egyéb adománnyal támogatja, vagy kívánja támogatni a menekülteket, 67 százaléka pedig önkéntes munkával akarja kifejezni szoldiaritását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×