eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Merkel segítséget ígért a Balkán országainak

A német kancellár egységes európai fellépést sürgetett a menekültkérdés megoldására. Utalt arra is, hogy a szíriai polgárháború elől érkezőket befogadja Németország. Angela Merkel segítséget ígért a Balkán országainak, amelyeknek területén át érkeznek az Európai Unióba a menekülők.

A kancellár elismerő üzenetek tömegét kapta a szír menekültektől, akik köszönetüket fejezik ki Angela Merkelnek, hogy fellép az érdekükben, és így komolyan reménykedhetnek a tartózkodási engedély gyors megszerzésében.

Jól értesült források szerint Szíriából főleg fiatal értelmiségiek érkeznek, akiknek jó kilátásaik vannak a mielőbbi beilleszkedésre Németországban. A menedékjog megadása ugyanis együtt jár az ingyenes német nyelvtanulás biztosításával.

Angela Merkel síkra szállt a dublini szerződés legalább átmeneti érvénytelenítése mellett. Ez kimondja, hogy a menekülőknek abban az országban kell benyújtania jogigényét, amelyben először az Európai Unió földjére lépett. A kancellár és a külügyminiszter a bécsi Nyugat-Balkán értekezletet követően ismét egységes európai fellépést sürgetett a menekültkérdés rendezésére.

Frank-Walter Steinmeier tarthatatlannak nevezte, hogy Németország fogadja be az újonnan érkező menekültek 47 százalékát, miközben egyes uniós tagállamok egyszerűen elzárkóznak ez elől. A külügyminiszter szerint fokozni kell a politikai nyomást az Európai Unión belül a méltányossági alapon történő kötelező érvényű kvóta bevezetése érdekében.

Angela Merkel és Frank-Walter Steinmeier nyilatkozata kapcsolatban áll azzal, hogy a német társadalom egyre inkább megoszlik az idegenek befogadását illetően. Erre utal a Facebook közösségi portálon megjelenő egyre több rasszista és gyűlölködő bejegyzést.

Az igazságügyi miniszter ezzel kapcsolatban élesen bírálta a közösségi portál üzemeltetőit, és figyelmeztette őket, hogy törvénybe foglalt kötelességük a jogsértő tartalmak haladéktalan törlése. A Facebook részéről máris jelezték, hogy igyekeznek mielőbb eleget tenni az igazságügy-miniszter kérésének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×