eur:
389.83
usd:
362.05
bux:
68523.94
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Sárga pólós férfire vadászik a thai rendőrség

A thai hatóságok hajszát folytatnak a hétfői, véres bangkoki merénylet felételezett elkövetője után. Egy térfigyelő kamera rögzítette a hindu szentélynél robbantó gyanúsított képét. Az éjszaka tovább emelkedett a halálos áldozatok száma.

A thai hatóságok azt állítják, hogy a hétfői, bangkoki robbantás lehetséges elkövetőjét üldözik. A rendőrség azonban vagy nem tudott vagy nem akart pontos leírást adni róla.

"A férfi vagy thai vagy külföldi volt, sárga inget és egy hátizsákot viselt" - mondta az országos rendőrfőkapitány, Szomiot Pumpanmuang.

A férfi a robbantás előtt sétált Bangkok híres hindu szentélye, az Eravan előtt.

A szentély bangkoki szállodák, bevásárló központok, irodák és egy kórház közelében található.

A merényletet az esti csúcsforgalom idején, egy turisták által látogatott környéken követték el és a halottak között több külföldi is van. A hatóságok reggel már 22 halálos áldozatról beszéltek.

Kedd reggeli adatok szerint a thai-ok mellett négy kínai, köztük két hongkongi, két maláj, egy szingapúri, egy indonéz és egy filippínó látogató volt a halottak között.

A támadó a rendőrség szerint egy csőbombát robbantott. Bár nem zárták ki, hogy az ország déli részén a kormány ellen harcoló muzulmán lázadók lehetnek a háttérben, a rendőrség megjegyezte, hogy ez a módszer nem rájuk utal.

Felmerült a belpolitikai szál - Thaiföldet egy katonai junta kormányozza - vagy az, hogy a Kínában terrorizmussal vádolt, nemrég hazatoloncolt több, mint 100 ujgur hazaküldése állhat a háttérben.

A thai kormány szerint a támadással a thai gazdaság egyik húzóágazatának számító turizmust akarták meggyengíteni. Jelenleg a turizmus a thai GDP 10-át adja, de a tavalyi tömegtüntetések után drasztikusan visszaesett a látogatók száma. A kormány abban reménykedett, hogy az idén rekordszámú turista látogat majd el a mosoly országának nevezett Thaiföldre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×