eur:
389.63
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ki lehetett a thaiföldi robbantó?

Bangkokban, ahol az Thaiföld történetének eddigi legsúlyosabb terrortámadása miatt gyászolnak, ma zárva tartanak az iskolák és az üzletek. Kedd hajnalig senki sem vállalta magára azt a robbantást, amely 19 ember - köztük külföldi turisták - halálát okozta.

Emberi testrészek és kiégett motorok hevertek szanaszét Bangkokban a hétfői pokolgépes támadás után.

A helyi rendőrség szerint legkevesebb 19-en haltak meg a merényletben - 12-en a helyszínen. Ketten közülük kínai turisták voltak, egy pedig a Fülöp-szigetekről érkezett.

A pokolgép helyi idő szerint este hét órakor rázta meg a népszerű bangkoki látványosság, a hindu Eravan-szentély környékét.

A felelősséget kedd hajnalig senki sem vállalta, de a thai kormány szerint nyilvánvalóan olyanok hajtották végre a támadást, akik tönkre akarják tenni az ország turisztikai iparágát.

A brutális támadásban 123-an sebesültek meg.

A thai hadsereg az ország déli részén helyi muzulmán lázadókkal harcol, de kommentátorok megjegyzik, hogy a muzulmánok soha nem robbantottak ilyen pusztító erejű pokolgépet és főleg nem a fővárosban.

A thai országos rendőrfőkapitány szerint csőbombát hoztak működésbe és korábban a helyi média arról írt: további két pokolgépet hatástalanítottak.
Később kiderült, hogy nem voltak további robbanószerkezetek.

A szentély bangkoki szállodák, bevásárló központok, irodák és egy kórház közelében található.

Felmerült az is, hogy a robbantást a Thaiföldön tapasztalható politikai feszültség miatt követték el.

Elemzők megjegyzik, hogy a Thaiföldet kormányzó katonai junta, még keményebben lecsaphat az ellenzékiekre. A kormány létrehozott egy háborús válságstábot, hogy koordinálja a robbantás után fellépést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×