eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mariupol közelében fellángoltak a harcok

Az ukrán hatóságok szerint továbbra is "súlyos a helyzet" Kelet-Ukrajnában, ahol azzal vádolják a lázadókat, hogy a minszki tűzszüneti egyezményben tiltott nehézhfegyverekkel támadják a kormányerőket. Illetékesek szerint különösen a kormánykézen lévő kikötő, Mariupol közelében lángoltak fel a harcok.

Folyamatosak az összecsapások a Donyeck és az utolsó, még ukrán kézen lévő kelet-ukrajnai nagyváros, Mariupol közötti úton.

A szerdai harcokban egy ukrán katona meghalt, a lázadók pedig egy polgári lakos halálát jelentették egy másik körzetből.

A Donyeck és Mariupol közötti út nagy részét az ukrán erők tartják kézben. Ha a lázadóknak sikerülne ellenőrzésük alá vonni egy nagyobb szakaszát, akkor felújíthatnák az Azovi-tengeri kikötőváros elfoglalására indított kampányukat.

Az ukrán hadsereg szerint 400, tankok által támogatott lázadó fegyveres támadt rá a kormányerőkre, a Mariupoltól 50 kilométerre, északra fekvő Sztarononativka falunál.

A félmilliós lakosságú Mariupolból exportálják a kelet-ukrajnai Donbassz régió ipari termékeit. Az lázadók azért akarják elfoglalni, mert így az ukrán-orosz határtól egészen az Oroszország által elcsatolt Krímig tartó, összefüggő területet ellenőrizhetnének.

Egy Donyeck és Mariupol között félúton fekvő falu egyik lakosa elmondta, hogy hétfő óta tart az aknatűz a környéken.

"Megfelelő és kemény választ adunk az ellenség támadásaira" - mondta egy helyi ukrán katonai vezető, aki hozzátette: ha a lázadók elfoglalják a területet, akkor Mariupolt is megszerzik maguknak.

Az ENSZ becslései szerint a tavaly februárban kirobbant konfliktusban eddig 6800-an haltak meg és közel másfélmillióra tehető a menekültek száma.

Bár az ukrán hatóságok azzal vádolják Oroszországot, hogy gyakorlatilag háborút folytat Kijev ellen, Moszkva továbbra is tagadja, hogy hivatalosan köze lenne a konfliktushoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×