eur:
389.52
usd:
361.85
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Egyre kevesebb a munkanélküli Németországban

A berlini kormány egyik fő feladatának tekinti a munkanélküliség leküzdését. Erőfeszítései alighanem sikerrel járnak, mert folyamatosan csökken az állásnélküliek száma. A 15 és 24 év közötti korosztályt illetően pedig uniós viszonylatban is első helyen áll Németország.

A német statisztikai hivatal most közzétett felmérése alapján rendkívül alacsony a munkanélküliség aránya a fiatalok körében.

A tanulmányt abból az alkalomból tették közzé, hogy az ENSZ közgyűlése még az ezredforduló előtt augusztus 12-ét nemzetközi ifjúsági napnak nyilvánította. A rendkívül biztató adatok egyértelműen a kormány munkahely-teremtő fáradozásainak eredményét bizonyítják, ugyanis az elmúlt évtized alatt mind több fiatal talált állást.

Míg 2005-ben a 15 és 24 év közöttiek 15 százaléka nem tudott elhelyezkedni, addig manapság ez az arány 7egész 7 tized. Így Németország jelenleg az első helyen áll a fiatalok foglalkoztatottsága szempontjából az Európai Unióban. Utána Ausztria, majd Málta következik.

Magyarország a középmezőnybe sorolható, a sereghajtó Spanyolország, ahol a felnövekvő nemzedék közel 50 százaléka nem talál munkát. Így nem véletlen, hogy sok pályakezdő spanyol valamint olasz és portugál fiatal Németországban próbál szerencsét. Ezt a hatóságok ingyenes nyelvtanfolyamok biztosításával támogatják, mert számos cég lámpással keres fiatal, jól képzett szakembert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×