eur:
389.63
usd:
361.82
bux:
68511.54
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mini-lakások építésébe kezd a német kormány

Németországban egyre emelkednek a lakbérek, Münchenben, vagy Hamburgban már csaknem reménytelennek tűnik elfogadható albérletet találni. Most a német kormány bejelentette, hogy 120 millió euróval fogja támogatni a garzon lakások építését. Ezek nemcsak egyetemisták, vagy mozgássérültek számára készülnek, hanem menekültek elszállásolására is.

A mind súlyosabb lakáshiány leküzdésére a berlini kormány több ezer úgynevezett mini-lakás megépítését tervezi. Ezeket a nagyvárosok még üres telkein akarják felépíteni és a költségekhez a kormány kereken 120 millió euróval fog hozzájárulni.

Mint Barbarad Hendrix építésügyi miniszter elmondta, legalább 22 négyzetméter alapterületben gondolkodnak, amelyben konyha, vécével felszerelt fürdőszoba és lakószoba lesz. A három helyiség kialakításánál gondot fordítanak arra is, hogy mozgássérültek, illetve idős személyek számára is probléma-mentesen használható legyen.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a minilakások anyagi támogatását nem a szociális lakásépítésre beütemezett összegből akarják elvonni, hanem erre a célra külön alapot létesítettek, mert abból indultak ki, hogy egyre több az egyedül élő személy. A lakbért is meghatározták. Ennek összege nem lépheti túl a havi 260 eurót, amelyben már a fűtési költség is benne szerepel.

A vállalkozók versenykiírása ősszel lesz, így az építkezések várhatóan már az esztendő végén megkezdődhetnek. A nagyszabású tervet 2018-ig akarják megvalósítani.

Barbara Hendrix utalt arra, hogy a rendkívüli alacsony lakbér nemcsak egyetemisták, pályakezdők és szerény jövedelmű nyugdíjasok, vagy mozgássérültek számára biztosít majd önálló fedelet, hanem menekülteknek is lehetőséget kínál új otthon megalapozására Németországban. A migrációs hivatal szerint rendkívül fontos a menekültek eredményes beilleszkedése szempontjából, ha a menedékjog iránti kérelmük kedvező elbírálása után elhagyhatják addigi szálláshelyüket és önálló lakást bérelhetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az év eddigi legdrágább irodaháza cserélt gazdát Bécsben

Az év eddigi legdrágább irodaháza cserélt gazdát Bécsben

Megvásárolta a Wilhelm von Finck csoport tagvállalataként működő Euro Real Estate az IMMOFINANZ-tól a City Tower Vienna-t - számolt be róla az eladó. A 87 méter magas irodaépület több mint 150 millió eurós (kb. 58 milliárd forint) vételára az idei év eddigi legmagasabb összegű tranzakciója az osztrák ingatlanpiac irodaszegmensében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×