eur:
387.99
usd:
361.74
bux:
68873.68
2024. május 9. csütörtök Gergely

Vége a technológiai részvények szárnyalásának

Vége a technológiai részvények szárnyalásának, miután lehűtötték a piaci várakozásokat az Apple és a Microsoft drámai negyedéves jelentései.

Öt nappal ezelőtt a Google profit-adatai egy nap alatt rekordmértékben növelték meg a technológiai papírok árát. Az Apple, a Microsoft és a Yahoo lesújtó adatai nyomán azonban véget ért a rali.

Sőt, a világ legértékesebb cége, az Apple részvényeinek értéke közel hét és fél százalékkal esett. Ez azt jelenti, hogy a cég értéke azonnal 50 milliárd amerikai dollárral csökkent.

A Google nyereségének 16 százalékos megugrásáról szóló hír után a piacok remek eredményekre számítottak a többi nagy cégtől is.
A várakozásokat erősítette, hogy az Apple nemrég dobta piacra méregdrága digitális óráját és a korábbiaknál nagyobb méretű iPhone 6 telefonokat.

Ehhez képest az előző év hasonló időszakához képest csak harmadannyi profitot termelt a cég, azaz a tavaly nyári 37 milliárd dollár helyett csak 10 és fél milliárdot.

A cég így is 50 milliárd dollár bevételt produkált, és 33 százalékkal emelte bevételeit az új iPhone, az Apple óra, a Mac számítógép és a programjait terjesztő áruház sikere nyomán.
A piacot azonban nem hatotta meg a cégnek a pozitívumokat kiemelő, művészien megfogalmazott sajtóközleménye és így eshettek a részvényárai közel 7 és fél százalékot.

Kedden már sejteni lehetett, hogy nincs valami rendben a technológiai szektorban: A jelentését bemutató Intel közölte: arra számít, hogy tovább zsugorodik a személyi számítógépek piaca, ami nehézségeket okoz majd a csipgyártóknak. Ezután az IBM részvényei 6 százalékot veszítettek értékükből.

Az év elején piaci elemzők még azt jósolták, hogy a szektor 13 százalékos produkál majd a második negyedévben. Elemzők szerint aggodalomra ad okot a kínai gazdaság lassulása és így az, hogy a középosztálynak kevesebb költeni való pénze lesz.

Az Apple mellett a Yahoo és a Microsoft is veszített - utóbbi saját története minden korábbinál nagyobb visszaesését produkálta.
Az egykor ikonikus cég 7,5 milliárd dollárt veszített, miután a Nokia megvásárlását kevésnek bizonyult ahhoz, hogy megmentse a cég mobil-telefon ágazatát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányinfó: nagy megállapodások Kínával, a bejelentés fél hatkor jön

Kormányinfó: nagy megállapodások Kínával, a bejelentés fél hatkor jön

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a hétközi kormányülés döntéseiről számolt be. A fő téma Hszi Csin-ping budapesti látogatása volt, de a miniszter beszélt arról, hogy a NATO ukrajnai missziójában Magyarország nem akar részt venni. Szó esett a csok plusz program állásáról, Magyar Péter politikai szerepéről és a kórházi várólistákról is.

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×