eur:
389.61
usd:
361.92
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mégis összeomlik az Iránnal tervezett atomalku?

Mégis összeomolhat a hosszú ideje tervezett alku Iránnal annak atomprogramjáról? Az Egyesült Államok azzal fenyegetőzik, hogy otthagyja a többpárti tárgyalásokat, Teherán szerint a nyugatiak a felelősek. Ha nincs alku, maradnak az iszlám köztársaság elleni szigorú szankciók.

Néhány hónapja még áttörésként ünnepelték a keretegyezményt, most viszont veszélyben a fenyegetőnek tartott atomprogram korlátozásáról szóló végső megállapodás Teheránnal.

Amerika és szövetségesei egy olyan alkut akartak kötni Iránnal, amelynek nyomán Teherán nem lenne képes belátható időn belül atomfegyvert létrehozni.

Egy határidőt és most már egy másodikat is elszalasztottak, mivel patthelyzet alakult ki.

A nyugatiak azzal vádolják Iránt, hogy még mindig nem fogta vissza atomprogramját - pedig ezt korábban vállalta. Az irániak szerint a nyugatiak léptek vissza néhány vállalásuktól, amelyek szerint bizonyosan feloldanák az iráni gazdaságnak súlyos terhet jelentő nemzetközi szankciókat és elfogadnák, hogy Irán fenntartsa atomprogramja egy részét. Az is követelik, hogy oldják fel az ellenük érvényben lévő fegyverszállítási embargót. Ezt azonban Amerika kizárta.

"Nem várhatunk a végtelenségig. Ha az irániak nem hoznak kemény döntéseket, akkor leállítjuk a folyamatot" - mondta a bécsi tárgyalásokon John Kerry amerikai külügyminiszter. Az irániak viszont arra panaszkodnak, hogy az amerikaiak, britek, franciák, németek, oroszok és kínaiak más és más feltételeket szabnak nekik.

Amerikai törvények szerint a pénteki határidő elmulasztása azt jelenti, hogy még megállapodás esetén sem lehet gyorsan feloldani az Irán elleni szankciókat - a republikánus többségű Kongresszusnak most 60 napja lesz bármilyen alku elemzésére és valószínűleg igyekszik majd a lehető legjobban elhúzni a folyamatot.

Annak ellenére, hogy most már a pénteki határidőt sem sikerült betartani, a felek - Irán és hat másik ország közölte, hogy folytatják a tárgyalásokat.

A két kulcsszereplő, Irán és Amerika azonban egyfajta pókerjátszmát játszik: közölték, hogy nem sietnek az alkuval.

A felek nehezen tudtak eljutni az április 2-i kompromisszumhoz, ami megnyitotta az utat a végső egyezmény előtt. Akkor, emlékezetes módon az amerikai Kongresszus konzervatív képviselői és Izrael is harcosan kampányolt az ellen, hogy az Obama-kormányzat megállapodjon Iránnal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×