eur:
389.68
usd:
362.13
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egyre több fiatalt vakítanak el a vallási fanatikusok

A német külügyminiszter elvetette az ellenzéki Zöldpárt vezetőjének javaslatát, amelyben német katonák kivezénylését sürgette Szíriába. Utalt arra is, hogy eddig egyetlen nyugati ország sem volt hajlandó fegyveres beavatkozásra az immár évek óta dúló szíriai polgárháborúba. Frank Walter Steinmeier Szaud Arábiában nyilatkozott, ahol a dzsihádista erők előretörésének megfékezéséről folytatott megbeszéléseket.

A külügyminiszter már indulása előtt kijelentette, hogy a német légierő nem fog részt venni a dzsihádista harcosok állásainak bombázásában.

Mint Frank Walter Steinmeier fogalmazott, már több, mint 10 nyugati ország légiereje próbálja megtörni a szélsőséges erők előretörését és így nem lenne sok értelme, ha német harcigépek is beavatkoznának a támadásokba. Ezeket a külügyminiszter a jelenlegi helyzetben szükségesnek minősítette, de hangsúlyozta, hogy a fegyveres akciót hosszútávú politikai megoldás kidolgozásának kellene kísérnie.

Frank Walter Steinmeier ennek érdekében látogatott Szaúd-Arábiába, ahol tanácskozott a külügy-, valamint a védelmi miniszterrel. A megbeszéléseken egyetértettek abban, hogy nemzetközi összefogásra van szükség az Irakban és Szíriában harcoló dzsihádista erők leküzdésére.

Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy a Nyugat támogatást nyújt közel 5 ezer úgymond mérsékelt beállítottságú szíriai felkelő török és szaúd-arábiai területen történő kiképzéséhez. A külügyminiszter továbbra is elzárkózott Szaúd-Arábia azon kérésének teljesítése elől, amely Leopárd típusú páncélosok vásárlására irányul. Ugyanúgy elutasította a berlini törvényhozás zöldpárti frakcióvezetőjének indítványát, hogy az ENSZ égisze alatt vezényeljenek német katonákat Szíriába a kurd lakosság védelmére.

Hasonló elképzelés már a kormányban résztvevő kereszténypártok körében is felmerült, de - mint Frank Walter Steinmeier fogalmazott - ilyen tervet könnyű fontolgatni, ha eleve tudni lehet róla, hogy az ENSZ aligha vállalkozik gyakorlati megvalósítására, mert eddig egyetlen nyugati állam sem gondolt komolyan a fegyveres beavatkozásra Szíriában.

A német külügyminiszter álláspontja némi csalódást keltett szaúd-arábiai tárgyalópartnerei körében is, mert a Nyugathoz közel álló uralkodócsaládot igencsak aggasztja a dzsihádista erők előretörése, ugyanis egyre több fiatalt vakítanak el a vallási fanatikusok és nyernek meg a fegyveres harcra a dzsihádisták oldalán. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×