eur:
385.39
usd:
354.91
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Órák alatt összeomlott a gázai tűzszünet

Az első izraeli állampolgár halála után a zsidó állam fokozza a Gázai-övezetben kormányzó Hamász elleni offenzíváját - jelentette Benjamin Netanjahu kormányfő. Az egy hete tartó háborúban közel 200 palesztin halt meg. Kedden kudarcot vallott a tűzszüneti felhívás, miután a Hamász rakéták tucatjait lőtte ki

Jelentések szerint egy a gázai határ közelében az izraeli katonáknak ételt osztó ultra-ortodox rabbi volt a Hamász és Izrael legújabb összecsapásainak első izraeli áldozata. A Hamász katonai szárnya magára vállalta az akciót és azt mondta, hogy aknatámadásban megölt "egy ellenséges cionista katonát".

Bár Izrael Gáza elleni támadásaiban már közel 200 palesztin halt meg, Netanjahu izraeli miniszerelnök a rabbi halála után azt mondta: a Hamász nem hagyott más lehetőséget, minthogy fokozza katonai tevékenységét Gázában.

Kedden órák alatt összeomlott az első, egyiptomi közvetítéssel létrejött tűzszünet, amikor a megállapodás ellenére Gázából 47 rakétát lőttek ki Izraelre. Az egyik egészen az északi Haifa városáig repült. A Hamász katonai szárnya, az Ezzedím El-Kasszám Brigádok azt mondta, hogy a tűzszünet "megadással érne fel".

A fegyvernyugvásnak épp akkor lett vége, amikor sok gázai előmerészkedett otthonából, az utcákon megindult a forgalom és több üzlet is kinyitott.

Az izraeliek ezek után felújították a Gáza elleni légicsapásokat és 30 célpontot bombáztak. Az akcióban 5 palesztin halt meg.

A keddi nap eseményei után egyre többet hallani arról, hogy Izrael szárazföldi inváziót indíthat Gáza ellen.

Azóta, hogy Izrael július 8-án offenzívát indított Gáza ellen, 960 rakéta csapódott be területén, további 215-öt pedig a Vaskupola rakétavédelmi rendszer semmisített meg.

Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy a harcok ellenére John Kerry külügyminiszter nem adja fel az erőfeszítéseket és minden lehetséges módszerrel megpróbálja elérni, hogy az izraeliek és a palesztinok térjenek vissza a tűzszünethez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×