eur:
390.97
usd:
366.91
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Újabb szektás alapú háború fenyeget Irakban?

Újabb, szektás alapú háború robbanhat-e ki Irakban? Ez a kérdés azután, hogy a szélsőséges szunnita ISIS erői elfoglaltak több várost, a sííta Irán pedig közel kétezer katonát küldött az iraki sííta többségű kormány megsegítésére. A radikálisok azt állítják, hogy kivégeztek többszáz fogságba esett katonát.

A Dzsihádista ISIS, amely tudósítók leírása szerint mesteri propagandaeszközként használja a közösségi médiát és néha eltúlozza tetteit brutális mivoltát, olyan képeket tett közzé, amelyeken térdelő, hátrakötözött kezű foglyokat látni mielőtt kivégeznék őket. Más képek már az agyonlőtt halottakat mutatják - feltéve, ha nem megrendezett felvételekről van szó.

Az iraki hadsereg szóvivője, Kaszím al-Muszávi tábornok szerint azonban megtörtént mészárlás és a helyszín Tikrit, Szaddam Husszein szülővárosa volt.

A kivégzőikkel szemben ülő vagy fekvő civilruhás emberek a dzsihádisták szerint siíta milícisták és az ISIS-erők elől visszavonult iraki katonák voltak. Az egyik kép felirata szerint "így járnak azok a síiták, akiket Maliki miniszterelnök küldött, hogy a szunniták ellen harcoljanak."

Nuri al-Maliki felszólította a lakosságot, hogy "ragadjon fegyvert az ország védelmére". Hírek szerint többezer fiatal jelentkezett az ISIS elleni harcra Ali al-Szisztani, Irak legnagyobb tekintélynek örvendő sííta vallási vezetője beszéde nyomán, aki szintén a honvédelemre és a síita szent helyek védelmére szólította fel híveit.

Bagdadban vasárnap több robbanás is történt, amelyben legkevesebb 15 ember meghalt és kétszerannyian megsebesültek.

Tikritben egy helyi gazda arról beszélt, hogy többezer foglyot őriznek a szélsőségesek egy volt amerikai katonai bázison, amely egészen idáig az iraki hadsereg támaszpontja volt.

Az ISIS előretörése nyomán tovább fokozódott Irak megosztottsága: a hadsereg által elhagyott északi területekre a kurd pesmerga milícia vonult be és esetenként kifosztotta a laktanyákat. Bagdadban a kormány azzal vádolta meg a kurdokat, hogy visszaéltek a helyzettel.

Közben Irán 2000 katonát küldött a síita vezetésű iraki kormány megsegítésére. Haszán Roháni iráni elnök arra utalt, hogy Teherán még az Egyesült Államokkal is kész együttműködni a radikális szunniták ellen.

Kaszem Szulejmani tábornok, az iráni Forradalmi Gárda elit Al Kudsz egységének vezetője pénteken Bagdadba érkezett, hogy segítsen az iraki főváros védelmében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×