eur:
389.67
usd:
361.66
bux:
68417.29
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Képzett bevándorlókat várnak a németek

Az Egyesült Államok után Németország a világ leginkább kedvelt bevándorlási célpontja. Noha a berlini kormány változatlanul ellenzi a tömeges bevándorlás engedélyezését, az ipar egyre erélyesebben sürgeti, hogy tárják szélesre a kaput a jól képzett külföldi szakemberek előtt. Az államfő is a napokban egy honosítási ünnepség során szót emelt a bevándorlás által kínált esélyek kihasználása mellett.

Az év eleje óta az Európai Unió valamennyi tagállamának polgára előtt nyitva áll Németország is. Gazdaságkutató intézetek azonban rendszeresen intik a berlini kormányt, hogy tegye lehetővé a szabályozott bevándorlást az Európán kívüli területekről érdeklődők előtt is, mert az iparnak egyre nagyobb szüksége van jól képzett szakemberekre.

Tény, hogy a dél-európai országokat sújtó gazdasági válság következtében nagy számban érkeznek kiváló felkészültségű fiatalok Németországba, de - mint a berlini gazdaságkutató központ vezetője megállapította - jelenleg rendkívüli helyzetről van szó, és a kormánynak gondoskodnia kellene a külföldi munkavállalók folyamatos érdeklődéséről, azaz, hogy az uniós tagországokban, valamint Európán kívül állandóan tájékoztassák az álláskeresőket a németországi elhelyezkedési lehetőségekről.

Ennek alapját már 2012 nyarán uniós szinten megvetették, amikor a más kontinensekről jelentkező munkakeresők számára bevezették az úgynevezett kék-kártyás megoldást. Ezt azok igényelhetik, akik az unió tagállamaiban is elismert diplomával rendelkeznek.

Jelenleg a német földön élő idegenek legnagyobb csoportját a törökök alkotják. A már itt született törökök közel egynegyede főiskolai, vagy egyetemi diplomával rendelkezik. Ez az adat része annak a felmérésnek, amely kimutatta, hogy a bevándorlók körében magasabb azoknak az aránya, akik felsőfokú tanulmányokat folytattak, mint a német társadalom tagjai körében. Gazdaságkutató intézetek leginkább ezzel a tanulmánnyal érvelnek, amikor a bevándorlás engedélyezése mellett szólnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×