eur:
389.09
usd:
363.08
bux:
67981.05
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Orosz kémek Németországban

Berlinben az állambiztonsági hivatal elnöke megerősítette, hogy Németországban felerősödött az orosz kémtevékenység. A beszervezéseket végző ügynökök célja katonai és gazdasági jellegű bizalmas információk gyűjtése.

Az orosz ügynökök előbb pontos információkat szereznek a beszervezendő személyekről, és csak ezután tesznek kísérletet beszervezésükre. A legtöbb esetben valódi nevükön mutatkoznak be és vendéglőkben, vagy kávéházakban találkoznak azokkal, akiktől idővel anyagi ellenszolgáltatás reményében titkos jelentéseket várnak.

Mint az állambiztonsági hivatal elnöke elmondta, kiváltképpen a politikusok számára dolgozó tudományos munkatársak, minisztériumi tisztségviselők, valamint alapítványok vezetői iránt érdeklődnek egyre nagyobb mértékben az orosz ügynökök.

Utalt arra is, hogy becslések szerint a berlini orosz nagykövetség munkatársainak egyharmada ismét hivatásos kém. Elsősorban a német kül- és gazdaság-politikáról, technológiai újdonságokról, a NATO-ról, illetve védelmi kérdésekről akarnak bizalmas értesüléseket gyűjteni.

A próbálkozások sikerért szolgálja, hogy a kiszemelt németek nem egyszer fel sem tételezik, hogy szabályos hírszerzőkkel találkoznak, hanem csupán azt hiszik, hogy diplomatákkal találkoznak, akiket baráti kapcsolat kialakítása illetve érdek nélküli rokonszenv vezet.

Az állambiztonsági hivatal vezetője ezzel kapcsolatban az év eleje óta legalább száz konkrét esetet említett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×